Gemeente Laren


Professionele hulp bij echtscheiding voor kinderen

SPEL- EN PRAATGROEP VOOR KINDEREN IN ECHTSCHEIDING SITUATIE

"Soms is het fijn als er even iemand meeloopt"

Kinderen willen na een echtscheiding niet kiezen tussen hun ouders. Bij KIES

( Kinderen In Echtscheiding Situatie) gaat het om kiezen voor jezelf.

Echtscheiding is voor kinderen heel ingrijpend. Maar hóé ingrijpend, dat realiseren Ida Demeris en Gerda Franken zich pas echt sinds zij gekwalificeerd KIES-coach zijn.

KIES is een preventief hulpprogramma vanuit de behoefte van het kind met gescheiden ouders. Het programma besteedt aandacht aan de belangrijkste gevolgen van de scheiding, die grote impact hebben op de kinderen.

KIES is een lotgenotengroep, de kinderen vinden herkenning en troost bij elkaar en kunnen elkaar helpen. Zo komen kinderen bij elkaar om te praten over hoe ze om kunnen gaan met de enorme verandering in hun leven, hoe en aan wie ze om hulp kunnen vragen. In spel en gesprek leren ze hun gevoelens en loyaliteitsconflicten te uiten.

KIES leert de kinderen ook omgaan met hun gedachten over de scheiding, zoals:" Het is mijn schuld of ik kan zorgen dat mijn ouders weer gelukkig worden". Je ziet dan dat kinderen vaak samen tot oplossingen komen.

KIES draagt bij aan een positief zelfbeeld, geeft het kind weer zelfvertrouwen en leert het kind manieren om zijn gevoelens te uiten in een veilige sfeer.

Onderzoek door de Universiteit van Utrecht heeft aangetoond, dat KIES helpt bij het beter verwerken van de scheiding en bij het verbeteren van het contact met beide ouders.

In kleine groepen en onder begeleiding van de genoemde coaches komen de kinderen gedurende 8 weken 1 uur per week bij elkaar. We starten begin 2009 in het Gooi

Ida Demeris en Gerda Franken zijn beiden KIES- coach en orthopedagoog en hebben langdurige ervaring met het begeleiden van kinderen. Hun ervaring is dat er een grote groep kinderen met gescheiden ouders bestaat, die behoefte heeft aan de hierboven genoemde hulp. Om uw kind aan de spel- en praatgroep deel te laten nemen kunt u contact met hen opnemen.

Ida Demeris: tel. 0640232738 en Gerda Franken: tel. 0620742117

U kunt op de website www.kiesvoorhetkind.nl ervaringen van kinderen en meer lezen over KIES.