Inspectie v/h Onderwijs



* Hoe beoordeelt de inspectie middelbare scholen?

Hoe beoordeelt de inspectie middelbare scholen?

27 jan. 2009

De inspectie kijkt jaarlijks hoe elke school ervoor staat aan de hand van een uitgebreide analyse. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn gegevens als de leeropbrengsten, de jaarrekeningen, en eventuele signalen.

Hierbij wordt de situatie van een school meegewogen. Als uit deze analyse blijkt dat er risico's zijn op een school, dan gaat de inspectie hierover in overleg met het bestuur en maakt de inspecteur indien nodig harde afspraken over het verbeteren van de school.

Bij het bepalen van de leeropbrengsten vergelijkt de inspectie scholen met scholen die soortgelijke leerlingen hebben. We kijken naar vier elementen:

* Hoe scoren leerlingen ten opzichte van het advies dat ze van de basisschool gekregen hebben?

* Gaan leerlingen zonder zittenblijven door naar het examen?
* Wat is het gemiddelde cijfer voor het centraal examen?
* Is het verschil tussen schoolexamen en centraal examen niet te groot?

Als een school op twee van deze onderdelen over drie jaar onvoldoende scoort, dan oordeelt de inspectie dat de opbrengsten onvoldoende zijn. Een school krijgt dus geen onvoldoende alleen maar omdat zij leerlingen een extra schooljaar geeft. Als deze met goed resultaat en zonder verdere vertraging hun diploma halen, dan oordeelt de inspectie positief.

Als de inspectie, op basis van de analyse van de opbrengsten, de jaarstukken en eventuele signalen, risico's vermoedt op een school, dan voert zij verder onderzoek uit. Een inspecteur kijkt dan bijvoorbeeld of de leraren zorgen voor een taakgerichte werksfeer, de leerlingen actief betrokken worden bij de les en of de school adequate zorg en begeleiding biedt aan leerlingen die dat nodig hebben.

De inspectie verklaart scholen zeer zwak als én de opbrengsten onvoldoende zijn én er ernstige tekortkomingen zijn in het leerproces. Deze scholen krijgen sterk geïntensiveerd toezicht. Er worden afspraken gemaakt over de termijn waarbinnen de problemen opgelost moeten worden en de inspectie volgt het verbetertraject nauwgezet. Op de site van de inspectie staat een actueel overzicht van zeer zwakke scholen.