Nefarma: RVZ-rapport is een gemiste kans

27/01/2009 16:00

Nefarma

Een rapport met adviezen die los staan van reeds bestaande initiatieven en ook nog eens haaks staan op het kabinetsbeleid. Voor de verdere verbetering van de zorg voor de patiënt is dit een gemiste kans. Van de RVZ had meer mogen worden verwacht.

Dat vindt Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, van het rapport 'Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik', dat vandaag door de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan minister Klink van Volksgezondheid is gepresenteerd.

Nefarma onderschrijft de doelstelling van de RVZ om de farmaceutische zorg verder te verbeteren. Geneesmiddelen vormen immers een onmisbare pijler onder de Nederlandse gezondheidszorg. In het rapport ontbreekt het echter aan concrete en bruikbare suggesties, die kunnen worden vertaald in realistische stappen die voor de individuele patiënt echt wat opleveren. Dit laat zich moeilijk rijmen met het beleid van een pragmatische en resultaatgerichte bewindsman als minister Klink. Bovendien staat het haaks op zijn beleid om via marktwerking meer ruimte te geven voor betrokken partijen.

Net als de RVZ is Nefarma van mening dat verbetering zeker mogelijk is, bijvoorbeeld op gebieden als onderzoek, behandelrichtlijnen, geneesmiddelgebruik en vergoedingen. De wegen die de RVZ schetst om dat te realiseren, zijn echter niet effectief. De adviezen in het rapport gaan volledig voorbij aan een groot aantal reeds ingezette initiatieven. De RVZ kijkt naar morgen met een blik van gisteren en gaat voorbij aan de realiteit van vandaag.

Anders dan de RVZ pleit Nefarma daarom voor samenwerking, waaronder met de innoverende farmaceutische industrie. Alleen dan wordt alle beschikbare kennis en kunde ingebracht en benut. Stimulering van innovatie is van belang om nog niet behandelbare aandoeningen in de toekomst te kunnen bestrijden en om bestaande behandelingen van ziekten te verbeteren. Als het gaat om innovatie in de farmaceutische zorg, is de bijdrage van de farmaceutische industrie onontbeerlijk.

Nefarma onderstreept verder het belang van transparantie en heldere regelgeving. Dat geldt voor alle betrokkenen bij de farmaceutische zorg: de geneesmiddelenfabrikanten, zorgverleners, verzekeraars en overheid. Stuk voor stuk hebben zij hun eigen financiële en niet-financiële belangen. Met de RVZ bepleit Nefarma een goede balans tussen het publieke belang en de deelbelangen van die verschillende partijen. Zo'n balans is beter te bereiken via overleg dan via het opleggen van niet-gedragen verplichtingen, vindt Nefarma.





http://www.nefarma.nl