Waterschap Vallei & Eem

Baggeren in Baarn klaar

Het baggeren en de werkzaamheden aan de oevers in Baarn is klaar. De afgelopen maanden heeft Waterschap Vallei & Eem in samenwerking met de gemeente diverse vijvers en watergangen gebaggerd. Ook zijn watergangen voorzien van natuurvriendelijke oevers en op diverse plaatsen is de beschoeiing vervangen.

Schone sloten en vijvers in Baarn

In Baarn kregen de watergangen langs de Bestevaerweg, August Janssenweg, Het Jacht, De Bark, De Gondel, De Botter, Koekoeksbloemlaan en de Oosterstraat een schoonmaakbeurt. Langs de watergangen langs de Bestevaerweg tot aan De Botter zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dit houdt in dat de beschoeiing is verlaagd tot onder het waterpeil zodat dieren makkelijker van water naar de wal kunnen komen en terug. Ook is hierbij een strook ondiep water aangelegd waar waterplanten beter kunnen groeien.

6000 kuub bagger

In Baarn is ongeveer 6000 kuub bagger verwijderd. Dit is gelijk aan ongeveer 300 vrachtwagens. De kwaliteit van de bagger varieerde van klasse 1 (vrijwel schoon) tot klasse 2 (licht verontreinigd). De bagger is afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf.

Langzaam herstel

Na het baggeren zijn de sloten en vijvers helemaal schoon. Het water kan weer voldoende worden opgevangen en afgevoerd. De wateren en oevers zien er nog wel een beetje kaal uit. De bermen die tijdens de werkzaamheden kaal zijn geworden zullen in het voorjaar opnieuw worden ingezaaid. Het duurt even voordat de nieuwe waterplanten weer volgroeid zijn. De natuur is nog kwetsbaar en heeft tijd nodig om zich te herstellen.

Toekomst

Deze baggerwerkzaamheden maakten onderdeel uit van een inhaalslag. In de toekomst voeren het waterschap en de gemeente alleen nog kleinschalig baggeronderhoud uit. Dit zal regelmatiger plaatsvinden, ongeveer eens in de tien jaar. Door het uitvoeren van dit onderhoud zorgen Waterschap Vallei & Eem en de gemeente voor het juiste waterpeil in de sloten en vijvers en voor schoon water waar vissen, vogels en planten goed kunnen toeven.