Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Voorschool groot succes (Persbericht 003, 2009)

De in 2006 gestarte voorschool in Hoogezand is een groot succes. Gingen er bij de start in 2006 `slechts' 16 peuters naar de voorschool, nu maken al 44 peuters gebruik van deze mogelijkheid tot extra ontwikkeling. Ouders geven aan dat ze zien dat de ontwikkeling van hun kind met sprongen vooruit gaat. Ook de betrokken basisscholen zijn enthousiast. Adjunct-directeur Rika Tilman van basisschool De Tweemaster concludeert dat kinderen die naar de voorschool zijn geweest meer verschillende woorden gebruiken. Ook zijn ze sneller gewend op school omdat ze al bekend zijn met de manier van werken en het gebouw. Schooldirecteur Anja Teuben van de St. Gerardus Majellaschool beaamt dit. Zij geeft aan dat de voorschool kinderen een stukje extra ontwikkeling biedt. De kinderen breiden hun woordenschat uit en stromen zo gemakkelijker door naar groep 1 van de basisschool.

Extra stimuleren van de taalontwikkeling

Hoogezand-Sappemeer heeft als enige gemeente in de provincie Groningen een voorschool.

De voorschool is een peuterspeelzaal die bij de school hoort. De voorschool is gevestigd op twee locaties, namelijk bij basisschool St. Gerardus Majellaschool en bij basisschool De Tweemaster.

Peuters die deelnemen aan de voorschool gaan twee dagdelen naar een peuterspeelzaal en gaan daarnaast nog twee dagdelen naar de voorschool. Het doel van de voorschool is om kinderen tussen de 2 en 4 jaar extra te stimuleren in hun taalontwikkeling. Deze kinderen zijn dan beter voorbereid om een goede start te maken op de basisschool. De leidsters van de voorschool werken daarbij samen met de leerkrachten van de basisscholen en de leidsters van de peuterspeelzalen.

Wie komt in aanmerking?

De voorschool is gestart in 2006 als onderdeel van de Brede School Gorecht. Bij de start konden alleen peuters uit Gorecht naar de voorschool. Inmiddels kunnen peuters uit de hele gemeente hieraan deelnemen. Wel moeten de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau) en de peuterspeelzaalleidster aangeven, dat een kind voor de voorschool in aanmerking komt. Bepalend hierbij is of het stimuleren van de taalontwikkeling nodig is voor de ontwikkeling van het kind.

Geen extra kosten

Ouders betalen voor de dagdelen voorschool niets extra's: ze betalen alleen voor de deelname aan de peuterspeelzaal. Wel wordt er als tegenprestatie van ouders verwacht dat ze meedoen aan activiteiten die de voorschool organiseert. Deze activiteiten gaan bijvoorbeeld over hoe de ouders thuis hun kinderen ook kunnen begeleiden en stimuleren in hun ontwikkeling.

Goede samenwerking

De voorschool is het resultaat van een goede samenwerking tussen verschillende partijen. De leidsters van de voorschool zijn in dienst bij Timpaan peuterspeelzaalwerk, die het project uitvoert. Zij werken daarbij samen met basisschool De Tweemaster en de St. Gerardus Majellaschool. De Stichting Jeugdgezondheidszorg is actief betrokken bij de informatievoorziening naar ouders en de toeleiding van de peuters naar de voorschool.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer betaalt de kosten van de voorschool, omdat het past binnen haar beleid om de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren.