Stadsdeel Amsterdam Centrum


Van peeskamer tot atelier

27 januari 2009

We hadden al Redlight Fashion en Redlight Design. Sinds 22 januari is er nu ook Redlight Art, om te beginnen in de Bergstraat en de Korsjespoortsteeg. Een aantal internationale kunstenaars heeft daar tijdelijk z'n intrek genomen om nieuw werk te maken. En de resultaten daarvan zijn de komende maanden ter plekke te bewonderen.

Red A.i.R. is de officiële titel van dit eerste project onder de noemer Redlight Art, waarbij Air staat voor Artists in Residency. Het kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Woningcorporatie De Key - De Principaal, Kunstenaars & Co en de gemeente Amsterdam.

Curator Angela Serino selecteerde acht kunstenaars die de komende maanden zullen bivakkeren in voormalige bordelen in de twee straten. Van daaruit gaan ze ieder voor zich op zoek naar de rol van kunst in een deel van de Amsterdamse binnenstad dat middenin een ingrijpend veranderingsproces zit. Als het goed is leidt dat de komende maanden tot een aantal 'performances' en een afsluitende expositie. Daarbij gaat er niet alleen om dat de kunstenaar inspiratie ontleent aan z'n nieuwe werkplek, maar ook dat hij z'n ervaringen deelt met buurtbewoners en publiek.

Kunst en de stad
Om die uitwisseling te bevorderen is er in het pand Bergstraat 14 een informatiecentrum ingericht, waar bezoekers terecht kunnen voor informatie over de deelnemende kunstenaars en het actuele programma. Ook vindt daar een belangrijk deel plaats van de publieke activiteiten die horen bij Red A.i.R. 'We hopen dat de project een scala aan voorbeelden oplevert van de complexe relatie tussen kunstenaars, locaties, kunstwerken en verschillende publieksgroepen. En dat het ook nieuw inzichten biedt over de voortgaande relatie tussen de kunstpraktijk en duurzame stadsontwikkeling,' aldus Angela Serino in de catalogus van het project.

Amsterdams verleden
Het project slaat diverse vliegen in één klap. Voor het Stedelijk Museum biedt het tijdens de sluiting extra kans om kunstenaars te presenteren aan het publiek. De meeste van hen hebben trouwens al een flink Amsterdams verleden, zoals bijvoorbeeld Laurence Aëgerter (Frankrijk), Mounira Al Solh (Libanon), Alexis Blake (VS) en Francesca Grilli (Italië).

Tegelijkertijd past Redlight Art prima in de plannen van project 1012, dat immers is bedoeld om de Rosse Buurt veiliger en veelzijdiger te maken. Op die manier kan Amsterdam zich nog nadrukkelijker presenteren als een creatieve zakenstad, waarin kunst en bedrijvigheid elkaar steeds beter weten te vinden.

Meer informatie

Red A.i.R