Presentatie scheepsarcheologische leskist 'De Johanna'

27/01/2009 16:52

Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) presenteert tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) een nieuwe scheepsarcheologische leskist, die bedoeld is voor groep 7/8 PO. De leskist zal op woensdag 28 januari, om 14.00 uur officieel worden overhandigd aan mevrouw Mr. Drs. C. Kervezee, voorzitter van de PO Raad. Dit officiële moment vindt plaats in De Jaarbeurs Utrecht, Hal 10, Stand nummer F050. U bent hierbij van harte welkom.

Leskist

De leskist, genaamd 'De laatste reis van De Johanna' neemt de kinderen mee op de laatste reis van een beurtschip, dat in de 17e eeuw diende als openbaar vervoer op de Zuiderzee. In 1980 werd het wrak van deze beurtvaarder in het centrum van Lelystad gevonden en opgegraven. Het wrak was in goede staat en er werd een zeer complete inventaris bij aangetroffen. In de lessen staan een aantal bijzondere vondsten en passagiers centraal. Zo werden er in dit schip onder andere een kist met 187 nog gave eieren en een ton boordevol tinnen voorwerpen gevonden. De leskist behandelt achtereenvolgens de thema's economie, migratie en scheepsarcheologie. Niet alleen leren de kinderen zo over het principe van de beurtvaart, maar ook over de grote verscheidenheid van mensen en hun bezigheden in het begin van de zeventiende eeuw.

Logboek

De rode draad van de leskist is het logboek van de kapitein. Elke les begint met het lezen van een deel van dit logboek. De kapitein beschrijft daarin zijn schip, de reis en de mensen aan boord: een boerin, een handelaar, een Duitse seizoensarbeider. In zijn logboek vraagt hij zich allerlei dingen af. Het zijn deze vragen waarop de leerlingen antwoord moeten vinden. Een groot deel van deze antwoorden is te vinden op een luister-cd, waarop de verschillende passagiers van het beurtschip vertellen wat zij aan boord doen, waar ze vandaan komen en wat hun beroep is.

Scheepswrak

Bijzonder is dat het scheepswrak van dit beurtschip te bezichtigen is. Het wordt in een enorme glazen buitenvitrine tentoongesteld op RACM locatie Lelystad, waar het schip is geconserveerd. Ook de bij het schip gevonden inventaris is daar te bekijken. Al deze geconserveerde en gerestaureerde voorwerpen bevinden zich in het inpandige Nationaal Scheepsarcheologisch Depot. De leskist kan dus gecombineerd worden met een bezoek aan RACM Lelystad. De laatste reis van De Johanna zal bij het zien van het echte wrak en de authentieke inventarisstukken echt voor de kinderen gaan leven.

De NOT vindt plaats van 27 tot 31 januari 2009, in de Jaarbeurs Utrecht. U vindt de RACM leskist in hal 10, Stand F050.