Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa bevestigt onderzoek naar bouwbedrijven in Limburg

27-01-2009

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bevestigt dat zij op 27 januari 2008 onaangekondigde bedrijfsbezoeken heeft afgelegd bij diverse bouwondernemingen in Limburg. De toezichthouder legt bedrijfsbezoeken af bij een vermoeden van een overtreding van de Mededingingswet zoals bijvoorbeeld prijsafspraken, marktverdelingsafspraken en gecoördineerde boycotacties. Doel is om bewijsmateriaal te verzamelen om te bepalen of daadwerkelijk van een overtreding sprake is.

Het feit dat de NMa bedrijfsbezoeken aflegt wil niet zeggen dat de bedrijven in kwestie zich inderdaad schuldig hebben gemaakt aan concurrentiebeperkend gedrag en zegt niets over de mogelijke uitkomst van het onderzoek.

Bij deze actie zijn een kleine 40 mensen ingezet, waaronder specialisten ter ondersteuning van het onderzoek in de digitale omgeving. Als het resultaat van een onderzoek is dat daadwerkelijk een vermoeden bestaat dat de Mededingingswet is overtreden, dan kan de NMa rapport opmaken. Naar aanleiding van een rapport kan een onderneming zich zowel schriftelijk als mondeling (tijdens een hoorzitting) verdedigen. Daarna beslist de NMa of er sprake is van een overtreding, en zo ja welke sanctie wordt opgelegd.

Tegelijkertijd met het onderzoek van de NMa, vindt onderzoek door het Openbaar Ministerie plaats. De NMa is uitsluitend bevoegd overtredingen van de Mededingingswet te onderzoeken. De NMa doet geen onderzoek naar mogelijke strafbare feiten. Hiertoe is het OM bevoegd.

De NMa doet verder geen uitspraken over het lopende onderzoek.