Openbaar Ministerie


* >Ruim 50 kilo drugs en 22 aanhoudingen in Den Haag en Duitsl...

Ruim 50 kilo drugs en 22 aanhoudingen in Den Haag en Duitsland

27 januari 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

Bij invallen op totaal 30 locaties in Den Haag en in verschillende steden in Duitsland zijn vandaag 22 verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij drugshandel tussen Den Haag en Duitsland. In totaal werd er 50 kilo heroïne en 10 kilo versnijdingsmiddelen aangetroffen. Alle verdachten werden vanmorgen rond 06.00 uur van hun bed gelicht. In totaal werden meer dan 300 politieagenten uit zowel het korps Haaglanden als van de politie in Duitsland ingezet. Aan de aanhoudingen ging een bijzondere samenwerking tussen het regiokorps Haaglanden, de Duitse politie en het Openbaar Ministerie in beide landen vooraf.

Joint Investigation Team

De politie Haaglanden en het OM kregen ruim een jaar geleden informatie van de Duitse politie over een mogelijke transportroute van drugs tussen Den Haag en Duitsland. Een drugskoerier die in Duitsland was aangehouden, had verklaard dat er vanuit Den Haag regelmatig enkele kilo's heroïne werden getransporteerd naar verschillende steden in Duitsland.

Bij zowel de politie Haaglanden als bij de Federale politie in Duitsland (BKA) ontstond toen het plan om samen een onderzoek hiernaar te starten. Als vorm voor de samenwerking werd gekozen voor een Joint Investigation Team (JIT). Dit is een nieuwe vorm van internationale samenwerking in strafrechtelijke onderzoeken. Het bijzondere kenmerk van een JIT is dat de rechercheurs van verschillende landen als één team werken en het dus echt een gezamenlijk onderzoek is van 2 of meerdere landen.

Haaglanden eerste Korps met een JIT met Duitsland

De samenwerking tussen Duitsland en Den Haag is voor een regiokorps heel bijzonder. Want Politie Haaglanden is het eerste korps in ons land dat via een Joint Investigation Team een zo'n nauwe samenwerking is aangegaan met de Duitse collega's.

Het doel van het onderzoek was het oprollen van de organisatie, die zich bezig hield met de export van heroïne vanuit Den Haag naar meerdere steden in Duitsland.

Zo richtte het onderzoek zich onder meer op de vraag in welke woningen in Den Haag de heroïne werd verpakt, versneden en klaargemaakt voor transport. En natuurlijk hoe de drugs vervolgens via diverse koeriers naar de ontvangers en de dealers in Duitsland werden gebracht.

Een groep van 24 Nederlandse en Duitse rechercheurs werkten als één team een jaar lang samen aan het onderzoek. In de praktijk betekende dit dat er met grote regelmaat Duitse rechercheurs in Den Haag werkten en andersom dat de Nederlandse politieagenten met hun collega's in Duitsland onderzoek deden. De leiding over het gezamenlijke onderzoek lag bij het Haagse OM in nauwe samenwerking met een Duitse collega Officier van Justitie.

Er werd continu informatie uitgewisseld en de leiders van het onderzoek en de betrokken officieren van justitie uit beide landen kwamen daarnaast maandelijks bij elkaar om de voortgang van het onderzoek te bespreken en om te beslissen hoe het onderzoek verder zou gaan. Ook op de dag van de aanhoudingen werkten Nederlandse rechercheurs in Duitsland en andersom.

Tijdens het onderzoek werden in Duitsland al aanhoudingen verricht. In totaal werden zeven drugskoeriers aangehouden. Al deze aanhoudingen en verhoren leverden weer nieuwe informatie over het netwerk op. Ook werd er in totaal zes keer een aantal kilo's heroïne in beslag genomen.

Twee van de koeriers die tijdens het onderzoek zijn aangehouden, zijn door de Duitse rechter inmiddels veroordeeld tot respectievelijk 4 jaar en 3 maanden én 3 jaar en zes maanden gevangenisstraf.

Haagse rechercheurs enthousiast

Voor het politiekorps Haaglanden heeft deze eerste ervaring met een Joint Investigation Team eigenlijk alleen maar positief uitgepakt. De rechercheurs waren niet alleen blij met het eindresultaat, maar ook met het kijkje in de keuken bij hun Duitse collega's. Door een jaar lang nauw samen te werken, hebben de rechercheurs veel

van elkaars aanpak geleerd en inzicht gekregen in elkaars werkwijze en rechtssysteem. Zo bleek dat ieder Bundesland zijn eigen justitiële en politiële organisatie heeft.

Actiedag

Tijdens de actiedag vandaag werden in 8 woningen in Den Haag doorzoekingen gedaan. Daarbij werden acht verdachten (tussen de 30 en 58 jaar oud) uit Den Haag aangehouden. De aanhoudingen werden verricht door het arrestatieteam. De rechercheurs troffen in meerdere woningen in Den Haag kilo's drugs (heroïne) aan. Totaal werd er 50 kilo heroïne in beslag genomen en tien kilo versnijdingsmiddelen. Naast de drugs vonden de rechercheurs ook ruim 20 duizend euro en meerdere producten die worden gebruikt bij het mixen en verpakken van drugs.

In Duitsland vonden 22 huiszoekingen plaats. Hierbij werden 14 verdachten (tussen de 16 en 49 jaar oud) aangehouden. Tijdens de huiszoekingen troffen de rechercheurs een kilo heroïne, twee wapens en 8500 euro aan. Daarnaast vonden ook nog eens 50 gestolen mobiele telefoons.

Drie vormen van internationale samenwerking

Een onderzoeksteam kan bij het vermoeden van grensoverschrijdende criminaliteit kiezen voor drie vormen van internationale samenwerking.

Klassiek is de samenwerking waarbij aan een ander land door middel van een schriftelijk rechtshulpverzoek gevraagd wordt om bepaalde onderzoekshandelingen te verrichten. Het verzochte onderzoek in het buitenland wordt dan in beginsel verricht door de buitenlandse collega's.

De tweede vorm is het zogenaamde parallelle- of spiegelonderzoek. Dit lijkt al meer op een JIT, maar de teams in de landen werken enkel binnen hun eigen grondgebied en er is echt sprake van twee onderzoeksteams. De informatie-uitwisseling geschied nog steeds door middel van rechtshulp.

Het Joint Investigation Team gaat nog een stap verder in de samenwerking. Niet twee aparte teams uit de beide landen, maar één gezamenlijk team gaat het onderzoek doen. Deze manier van samenwerken is voortgekomen uit de in Europa levende wens om de internationale politiesamenwerking te versterken en de strijd tegen ernstige georganiseerde en transnationale criminaliteit te intensiveren.