Gemeente Alphen aan den Rijn


Meerjarenbeleidsplan Wwb

Meer aandacht voor maatwerk, samenwerking met werkgevers en voorkomen instroom

Vijf jaar na de invoering van de Wet werk en bijstand (Wwb) wil het college van b. en w. vooral het goede van het Alphense beleid behouden en waar nodig verbeteren, aanscherpen en uitbouwen. Zo komt er bijvoorbeeld meer maatwerk binnen de Alphense Activerende Aanpak (A3), een nog betere samenwerking met de werkgevers en meer aandacht voor het voorkomen van instroom. Wethouder Robert Blom is tevreden over de resultaten van de Alphense Activerende Aanpak. Het aantal uitkeringsgerechtigden is nog nooit zo laag geweest als nu. Daarom gaan we door op de ingeslagen weg.

Alphense Activerende Aanpak (A3)
Voor de klanten komt er meer maatwerk, het is belangrijk dat mensen gebruik maken van de talenten en interesses die zij bezitten. Ook om hun kennis en kunde verder te verbeteren en hun kansen op een baan te vergroten. Boven alles wil de gemeente voorkomen dat mensen afhankelijk worden van een uitkering. De afgelopen jaren zijn de meeste resultaten geboekt met klanten die een korte afstand tot de arbeidsmarkt hadden (spoor 1). Verder blijkt dat de doorstroming van beschermde werkstages (spoor 2) naar arbeid (spoor 1) stagneert. Voor deze klanten gaat de gemeente in samenwerking met externe partners een beter aanbod zoeken. Het grootste deel van het klantenbestand heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt (spoor 3). De gemeente gaat zich intensiever richten op deze klanten met als doel terugkeer op de arbeidsmarkt via sociale activering. Voor diegenen voor wie dit uiteindelijk niet haalbaar blijkt, verwacht de gemeente een tegenprestatie voor een uitkering. Het bevorderen van uitstroom naar werk blijft een doel. Als klanten echt niet bemiddelbaar naar werk zijn, verschuift het zwaartepunt naar zorg, zoals psychosociale ondersteuning, armoedebestrijding en het voorikomen van sociale uitsluiting. De deur naar werk gaat nooit helemaal dicht, omdat de omstandigheden kunnen wijzigen.

Samenwerking werkgevers
Werkgevers spelen een belangrijke rol bij het re-integreren van uitkeringsgerechtigden. Financiële risicos en wettelijke verplichtingen kunnen voor werkgevers een belemmering zijn om een uitkeringsgerechtigde in dienst te nemen. De gemeente gaat samen met werkgevers nadenken hoe zij een rol kan spelen in het beperken van de risicos.

Beperken instroom
Er komt meer aandacht voor het behalen van een startkwalificatie, omdat de kansen op werk flink stijgen als jongeren in het bezit zijn van een startkwalificatie. Dus gaat de gemeente meer inzetten op het voorkomen van vroegtijdig schooluitval.

Minima
De gemeente heeft de afgelopen jaren een behoorlijk financieel vangnet ontwikkeld voor minima. We laten mensen niet in de kou staan. Hier doet de gemeente de komende jaren niets aan af, De bereikte standaard houden wij vast.

Vervolg
Het meerjarenbeleidsplan is tot stand gekomen in overleg met externe partijen, zoals het CWI/UWV, de VOA, re-integratiebureaus, de cliëntenraad en het onderwijs. Zodra de raad het nieuwe beleidsplan heeft vastgesteld, start de uitvoering daarvan met de externe partijen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn