Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Januari

Klimaattoer Utrecht: slimme straatverlichting en energiezuinige basisscholen

27-01-2009

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft maandag in het kader van haar klimaatneutrale toer door Nederland een bezoek gebracht aan Utrecht en in het bijzonder aan de nieuwe wijk Rijnenburg. Het bezoek was bedoeld om kennis te nemen van kansrijke en succesvolle lokale klimaatinitiatieven.

Minister Cramer kreeg onder meer informatie over het project klimaatbestendig en duurzaam Rijnenburg van de drie samenwerkingspartners in Rijnenburg: provincie, gemeente en het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Daarna maakte de minister een bus- en fietstour langs twee projecten in het te ontwikkelen gebied: een project met klimaatneutrale huizen en een fietspad met duurzame verlichting tussen de Bilt en Soest.

Rijnenburg krijgt met de bouw van 5000 tot 7000 woningen een groene uitstraling en een zorgvuldige inpassing in het landschap. Het gebied moet zelfvoorzienend zijn op het gebied van water en energie.

De minister wandelend door de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn met architect/ontwikkelaar Henk Seinen. Seinen ontwikkelt zowel woonhuizen die energieneutraal zijn als woningen die energie leveren. Voor de nieuw te bouwen duurzame wijk Rijnenburg een zeer interessante optie.

Medewerkers van de gemeente Utrecht geven tijdens de bustour uitleg aan de minister over projecten op Utrechtse basisscholen om het binnenklimaat te verbeteren. De minister sprak haar voorkeur uit voor projecten die tegelijk het binnenklimaat aanpakken én de scholen energiezuinig maken.

Bezoek aan een EPC-neutraal woonhuis van architect en ontwikkelaar Henk Seinen in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Deze huizen zijn niet alleen bijzonder energiezuinig, ook de bouwkosten zijn beduidend lager dan geraamd. Energieneutraal bouwen hoeft dus niet duur te zijn in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt. Ook is de energierekening voor deze bewoners een stuk lager.

De minister fietsend met de Utrechtse gedeputeerde Wouter de Jong over een fietspad met zogeheten slimme straatverlichting. De lantaarns zijn uitgerust met bewegingsdetectoren en gaan alleen aan als iemand over het fietspad rijdt. De provincie Utrecht voert momenteel meerdere aanbevelingen uit die zijn gedaan door de Taskforce Verlichting en met succes.