'Minister Koenders, geef de gemarginaliseerde Colombianen een gezicht'

27/01/2009 17:25

Stichting CMC

CMC Mensen met een Missie heeft op dinsdag 27 januari 2009 de minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders een grote briefkaart overhandigd namens de deelnemers aan de campagne Krassen voor Colombia. Minister Koenders ontving de briefkaart uit handen van de directeur van CMC Mensen met een Missie Manon Vanderkaa. De bijeenkomst vond plaats voorafgaand aan het vertrek van minister Koenders naar Colombia eind januari.

Onzichtbare groep

Met haar campagne 'Krassen voor Colombia' vraagt ontwikkelingsorganisatie CMC Mensen met een Missie aandacht voor het lot van de tien miljoen Colombianen van Afrikaanse en indiaanse afkomst. De meeste van hen zijn arm en gemarginaliseerd. Zij leven voornamelijk op het platteland en zitten klem in de strijd tussen het leger en de guerrilla. In totaal gaat het om ongeveer 25% van de bevolking.

Hoewel het hier een substantieel deel van de bevolking betreft, is deze groep in het beleid onzichtbaar. De wetten in het land lijken volgens programma-adviseur van CMC Frans Huijben wel goed, maar de praktijk laat het afweten. Deze kwetsbare groep heeft dringend hulp nodig om het leven weer op de rails te krijgen. De deelnemers aan de campagne 'Krassen voor Colombia' hebben een eerste aanzet gegeven om deze groep zichtbaar te maken.

Koenders: dialoog maatschappelijk middenveld en regering

Voor de minister had CMC Mensen met een Missie de duidelijke boodschap dat sectorsteun alleen onvoldoende is. Minister Koenders heeft toegezegd aandacht te zullen geven aan de tien miljoen ontheemde Colombianen tijdens zijn dienstreis naar Colombia. Daar zal de minister spreken met de Colombiaanse regering maar ook in grote mate met het maatschappelijk middenveld dat zeer verdeeld is. Koenders wil zich inzetten voor een betere dialoog tussen deze partijen.

CMC Mensen met een Missie

CMC Mensen met een Missie zet zich al meer dan 75 jaar in voor mensen die geloven in een betere wereld. De actie Krassen voor Colombia deed CMC in naam van haar partners in Colombia. Deze partners werken vaak onder moeilijke omstandigheden in de rurale gebieden. CMC Mensen met een Missie zet zich voor deze mensen in zodat de problematiek van Colombia een menselijk gezicht krijgt.





http://www.krassenvoorcolombia.nl

http://www.clm.cmc.nu