Waterschap Dommel

Controle Mest- en teeltvrije zones

5-meterzone

Om uitspoeling via de bodem en afspoeling via het maaiveld van meststoffen naar beken te voorkomen, mag binnen een strook van vijf meter van een beek niet worden bemest. Deze uitspoeling bevat schadelijke concentraties stoffen voor het oppervlaktewater. Op landelijk niveau is in 2006 door het Ministerie van LNV, langs van oorsprong natuurlijke waterlopen, een 5 meter mest- en teeltvrije zone ingesteld. Op de aangewezen 5-meterstrook mag niet hetzelfde gewas worden geteeld als op de rest van het perceel (behalve gras). Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen binnen deze zone is ook verboden. Het is slechts toegestaan individuele planten (handmatig) te bespuiten.

Actief optreden

Waterschap De Dommel heeft tot 2008 vooral waarschuwend opgetreden bij overtredingen. Om actiever te kunnen optreden moeten alle betrokken goed op de hoogte zijn van de regels en afspraken. Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid heeft de informatievoorziening over de ingestelde mest- en teeltvrije zone verbeterd. Iedereen kan nu op de hoogte zijn van de regeling.

Vorig jaar heeft Waterschap De Dommel actiever opgetreden. Door middel van de milieuvluchten worden de aangewezen waterlopen gecontroleerd. Bij constatering van bemesting en/of gebruik van gewasbeschermingsmiddelen binnen de vastgestelde zone wordt proces-verbaal opgemaakt en zo nodig bestuursrechtelijk opgetreden. Er zijn 20 overtredingen geconstateerd. Hiervoor in 19 gevallen proces-verbaal door het waterschap opgemaakt. In één geval was een dwangsom nodig om een gewas binnen die zone te laten verwijderen. Indien de overtreding binnen korte tijd ongedaan wordt gemaakt, is volstaan met een waarschuwing.

Overtredingen moeten worden gemeld aan het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid en kan gevolgen hebben voor de hoogte van de inkomenssteun die de eigenaar in het kader van Europese regelgeving ontvangt.

Vanaf februari gaat het waterschap weer controlevluchten uitvoeren.

Achtergrond informatie

De Brabantse handhavingsstrategie die hierop van toepassing is kunt u nalezen op www.sephbrabant.nl. Kaarten en informatie over de 5-meterzone zijn terug te vinden op de internetsite van het ministerie van LNV; www.hetlnvloket.nl of telefonisch via 0800-2233322.