Erasmus MC



---

Erasmus MC ontvangt ruim 1 miljoen Euro subsidie van VWS...

Pijn bij kanker vaak onderschat, nieuwe mogelijkheden elektronisch patiëntdossier benut

Integrale aanpak
Het ministerie van VWS stelt een subsidie van 1,16 miljoen Euro beschikbaar voor onderzoek van de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC. Internist-oncoloog dr. Karin van der Rijt en onderzoeker Wendy Oldenmenger ontvangen de subsidie voor een integrale aanpak van pijn bij kanker.

De meerderheid van de patiënten met kanker heeft pijn. Pijn wordt vaak onderbehandeld, deels omdat patiënten terughoudend zijn in het aangeven van pijn en deels omdat zorgverleners de ernst van de pijn en daarmee de benodigde behandeling onderschatten. Een subsidie van 1,16 miljoen euro uit het Innovatieplatform van het Ministerie van VWS voor Erasmus MC maakt een adequate detectie en behandeling van pijn mogelijk voor alle poliklinische kankerpatiënten van het Erasmus MC door gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden in het elektronisch patiëntdossier. Patiënten zullen in de loop van de komende twee jaar bijvoorbeeld zelf de ernst van de pijn gaan invoeren in het dossier. Artsen en verpleegkundigen worden met behulp van geïntegreerde protocollen ondersteund in de keuze van de behandeling en het geven van voorlichting op maat aan patiënten. Het project wordt in samenwerking met pijnbehandelaars uitgevoerd.

Behandelprotocol
Gedurende de komende twee jaar kunnen steeds meer patiënten zelf voor het bezoek aan de polikliniek de eigen pijnscore invoeren. Dit wordt gekoppeld aan het elektronisch patiëntendossier. Op basis van de nieuwe CBO-richtlijn "Pijn bij kanker" is een integraal multidisciplinair behandelprotocol opgesteld. De patiënt kan in het ziekenhuis of thuis via internet, met behulp van een beveiligde verbinding, voorlichting over pijn lezen afgestemd op zijn situatie, afhankelijk van de ernst van de pijn, het soort pijn, de onderliggende ziekte en de behandeling van de pijn. Via het patiëntenportaal van het Transmuraal Informatie Platform (TIP) Rijnmond kan de patiënt vanaf huis de pijn registreren met behulp van een beveiligde verbinding. Tevens kunnen andere hulpverleners, zoals huisartsen en apothekers, via het zorgportaal van het TIP de patiëntengegevens, en de voor hem relevante informatie over de pijn inzien via een beveiligde internet verbinding. Binnen het TIP moet het in de toekomst ook mogelijk worden dat de hulpverleners onderling en de patiënt met zijn diverse hulpverleners gaat communiceren.

Van der Rijt: "Hiermee is Erasmus MC het eerste ziekenhuis dat ook de externe indicatoren gestructureerd meet en wordt het Erasmus MC het eerste ziekenhuis dat de aandacht richt op verbetering van de poliklinische pijnbehandeling door middel van geïntegreerde interventie van signalering en behandeling van en voorlichting over pijn."

Publicatiedatum: 26 januari 2009

---