Raad van State


dinsdag 27 januari 2009
10.45 uur
Zitting over de afwijzing door de gemeenteraad van Dalfsen van verzoeken van meerdere inwoners van Dalfsen om schadevergoeding wegens planschade. De inwoners, die in een villawijk in het buitengebied van Dalfsen wonen, vinden dat zij schade hebben geleden als gevolg van de uitbreiding van de bedrijventerreinen Kampansweg en Welsum en als gevolg van de aanleg van nieuwe woningen in het gebied de Gerner Marke. Deze woningen worden mogelijk gemaakt naast de villawijk. Volgens de inwoners is hun vrije uitzicht door de woningbouw verloren gegaan en is er geen rekening gehouden met de unieke ligging van de villawijk. Dit heeft volgens hen waardevermindering van hun huizen tot gevolg. De gemeenteraad vindt echter dat de inwoners konden weten dat deze ontwikkelingen zouden plaatsvinden. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft de beroepen van de inwoners gegrond verklaard, omdat de uitbreiding van de bedrijventerreinen en de komst van de woningen volgens haar niet voorzienbaar was. Tegen deze uitspraak komen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200804235/1 en 200804226/1)
wethouders van Grave heeft verleend aan een inwoner van Gassel voor een pluimveehouderij aan de Heihoekseweg in Gassel. De vergunning maakt de wijziging van een varkens- en schapenhouderij in deze legpluimveehouderij met 39.960 legkippen mogelijk. Verder worden een bestaande bedrijfswoning verbouwd en een pluimveestal, een containerloods voor mestcontainers en een werkplaats/schuur gebouwd. Verschillende inwoners van Gassel en Beers komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat niet goed te controleren is of er wel of niet meer dan 40.000 kippen in het bedrijf aanwezig zijn. Dit is van belang, omdat het bedrijf bij overschrijding van dat aantal aan strengere milieueisen moet voldoen, aldus de inwoners. Verder vinden zij dat in het onderzoek naar de geluidsbelasting rekening had moeten worden gehouden met de aanwezigheid en het lawaai van hanen. Ook zou de capaciteit van de mestopslag onvoldoende zijn als er bij het uitbreken van ziektes een transportverbod wordt ingesteld. (zaaknummer 200802180/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft verleend voor 42 recreatiebungalows aan de Hoge Bergweg en 17 recreatiebungalows aan de Lage Bergweg in Beekbergen. De vergunningen zijn verleend aan Bospark Beekbergen en Landgoed De Valouwe B.V. De rechtbank in Zutphen heeft in april van vorig jaar een eerder beroep van de bewonersvereniging Immenberg ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank is het bouwen van de bungalows niet in strijd met het bestemmingsplan. Het bouwen van de bungalows aan de Lager Bergweg is volgens haar zelfs niet beperkt tot een bepaalde maximale oppervlakte op het perceel. Daar is het college het niet mee eens. Daarom komt het college tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de bewonersvereniging komt in hoger beroep, onder meer omdat zij vindt dat het bouwen wel in strijd is met het bestemmingsplan. (zaaknummer 200803874/1)
Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen van het budget voor de nieuwbouw van de basisschool 'Het Mozaïek' in Hollandscheveld. Het budget is vastgesteld op ongeveer 1,75 miljoen euro. Volgens het college heeft de vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs uit Hollandscheveld eerder toegezegd 235.000 euro bij te dragen aan de nieuwbouw. De vereniging bestrijdt dit. Volgens haar heeft zij alleen toegezegd dat zij 235.000 euro zou bijdragen aan extraatjes bij de nieuwbouw, zoals aan grotere lokalen, maar niet aan de nieuwbouw zelf. De rechtbank in Assen heeft in april van vorig jaar het beroep van de vereniging ongegrond verklaard. De vereniging komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803946/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Terschelling om de uitbreiding van de christelijke basisschool 't Jok op te nemen in het programma onderwijshuisvesting 2007. De Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs op Terschelling had hierom verzocht. De vereniging wil het bestaande schoolgebouw aanpassen vanwege onderwijskundige vernieuwingen zoals het groepsgewijs werken in een aparte ruimte. Verder wil zij de school uitbreiden met een schoollokaal, omdat zij meer leerlingen verwacht. Het college heeft het verzoek van de vereniging afgewezen, omdat de christelijke basisschool in 2007 over voldoende leslokalen zou beschikken. Verder kan de christelijke basisschool volgens het college in de jaren erna gebruik maken van lokalen van de openbare basisschool 't Jok, die in hetzelfde pand zit, omdat het aantal leerlingen op die school zal afnemen. Het college heeft het verzoek om uitbreiding met een ruimte voor onderwijskundige vernieuwingen eveneens afgewezen, omdat de christelijke basisschool, net als de openbare basisschool, in het verleden al ruimte toegekend heeft gekregen. De rechtbank in Leeuwarden heeft in september van vorig jaar een eerder beroep van de vereniging gedeeltelijk gegrond verklaard, omdat het college volgens haar beter had moeten motiveren waarom uitbreiding met een ruimte voor onderwijskundige vernieuwingen niet mogelijk is. Op het punt van de uitbreiding met een schoollokaal heeft de rechtbank de vereniging in het ongelijk gesteld. Daarom komt de vereniging tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200807744/1)