Nederlands Vaccinatie Instituut


Minder hersenvliesontsteking door pneumokokkenvaccin

dinsdag, 27 januari 2009

Het aantal gevallen van hersenvliesontsteking door pneumokokken is in de Verenigde Staten sterk gedaald sinds de introductie van een pneumokokkenvaccin voor kinderen in 2000, zo laat een recente studie zien.

Het aantal gevallen van meningitis (hersenvliesontsteking) veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie is in Amerika met 64% gedaald onder kinderen van twee jaar in de periode 1998-1999 tot 2004-2005, zo blijkt uit een studie die onlangs verscheen in de New England Journal of Medicine. Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM) raadt het vaccin aan voor kinderen van twee maanden tot twee jaar en voor kinderen van 2 tot 5 die een verhoogd risico lopen.

In Nederland is het pneumokokkenvaccin op 1 april 2006 ingevoerd in het RVP. Hierdoor is het aantal hersenvliesontstekingen veroorzaakt door pneumokokken onder nul- tot tweejarigen met zeventig procent gedaald, zo bleek in oktober 2008 uit de gegevens van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis in het AMC.

Ouderen profijt

Doordat er minder besmette baby's zijn die de ziekteverwekkers verspreiden, worden ook minder oudere kinderen en volwassenen ziek, zo zegt co-auteur Nancy Bennett, professor aan de Universiteit van de Rochester School of Medicine and Dentistry. In de algemene populatie daalde het aantal gevallen van pneumokokken-meningitis met 30%, van
1,13 gevallen op de 100.000 mensen tot 0,79 gevallen per 100.000 inwoners. Nog indrukwekkender is dat het aantal gevallen van de ziekte bij ouderen boven de 65 jaar is gedaald met 54%, aldus Bennett.

Deze zogenoemde groepsimmuniteit of kudde-immuniteit (herd immunity), waarbij vaccinatie zelfs mensen beschermd die niet gevaccineerd zijn, is vooral belangrijk voor ouderen, volgens Bennett. Jongeren kunnen immers de meningitisbacterie verspreiden naar hun grootouders en deze vorm van meningitis is zelfs nog dodelijker voor ouderen dan voor kinderen. Uit de studie van Bennett blijkt dat 1 op de 12 kinderen overlijdt aan de meningitis, tegen 1 op de 5 bij volwassenen. Zoals bij alle vaccins, weten de artsen nog niet hoe lang de immuniteit zal duren, aldus Benett.

Nieuwe typen

Artsen hebben opgemerkt dat het vaccin ook andere ziekten reduceert die veroorzaakt worden door de pneumokokkenbacterie, zoals bloedinfecties, vertelt Janet Englund, lid van het vaccinatiecomité van de CDC en kinderarts aan het kinderziekenhuis van Seattle, die overigens niet betrokken was bij de studie. Volgens Englund blijkt uit de studie ook een verontrustende trend: het soort bacterie dat meningitis veroorzaakt is aan het veranderen.

Het vaccin dat zowel in de Verenigde Staten als in Nederland gebruikt wordt (Prevenar) beschermt tegen 7 belangrijke typen pneumokokken. Maar de studie laat zien dat andere typen die niet in het huidige vaccin zitten, toenemen, ook typen die niet door de standaard antibiotica kunnen worden gedood. Volgens Englund van de CDC zijn artsen tegenwoordig al alert op mogelijke resistente bacteriën en behandelen ze daarom patiënten regelmatig met twee soorten antibiotica.

Het aantal gevallen van meningitis dat veroorzaakt wordt door deze resistente bacteriën is erg klein vergeleken met het grote aantal gevallen dat door het vaccin voorkomen wordt, zegt Benett. Onderzoekers zijn al bezig met de ontwikkeling van vaccins die wel tegen 13 typen van de bacterie beschermen.

Bronnen:

New England Journal of Medicine, 15 januari 2009:

Hsu, Heather E., Shutt, Kathleen A., Moore, Matthew R., Beall, Bernard W., Bennett, Nancy M., Craig, Allen S., Farley, Monica M., Jorgensen, James H., Lexau, Catherine A., Petit, Susan, Reingold, Arthur, Schaffner, William, Thomas, Ann, Whitney, Cynthia G., Harrison, Lee H. Effect of Pneumococcal Conjugate Vaccine on Pneumococcal Meningitis

USA Today, 14 januari 2009:

Kids\' vaccine slashes meningitis