NEN


Standaard over management biorisk in laboratoria nu gratis te downloaden

maandag 26 januari 2009, 12:52

De CEN Workshop Agreement CWA 15793:2008 'Laboratory biorisk management standard' is nu gratis te downloaden van de website van CEN. Deze CWA bevat eisen voor het beheersen van risico's verbonden aan het hanteren, de opslag en de vernietiging van biologische agentia en toxines in laboratoria.

CWA 15793 is geschikt als basis voor een bioveiligheidscertificaat. De standaard kan gebruikt worden om aan derden aan te tonen dat het laboratorium beschikt over een bepaald veiligheidsniveau. De standaard is opgesteld door experts uit diverse EU-landen, de Verenigde Staten en Azie en met medewerking van de EC en WHO. CWA 15793 volgt een managementsysteembenadering (doelaanpak) en wijkt daarmee af van veel bestaande documenten op dit gebied, die vaak allerlei voorschriften bevatten (maatregelenaanpak).

De laatste jaren is een grote groei in laboratoriumfaciliteiten voor (micro)biologisch onderzoek. Zo zijn er in in China al meer dan 300 laboratoria opgezet. Ook in andere Aziatische landen, Noord-Amerika en Europa is er een grote groei in het aantal laboratoria dat met biologisch materiaal werkt. Het ontsnappen van het mond- en klauwzeer virus uit een laboratorium in Engeland in 2007 onderstreept nog eens het belang van een goed managementsysteem voor bioveiligheid in laboratoria. De nieuwe CWA biedt handvatten om de bioveiligheid te borgen.

CWA
Een CEN Workshop is een normalisatieplatform dat openstaat voor elk bedrijf of elke organisatie en dat dient om snel en flexibel tot een afspraak te komen. Het eindresultaat van een CEN Workshop is een CEN Workshop Agreement (CWA). Bij de Workshop die CWA 15793 heeft opgesteld waren onder andere overheden, universiteiten en industrie vertegenwoordigd.

Om de CWA te downloaden, klik hier. Het gratis downloaden van de CWA is mogelijk gemaakt middels financiele ondersteuning door het Canadese ministerie van buitenlandse zaken en internationale handel en het Global Partnership Program.