Groen!

Reglement voor naturalisaties is voer voor Kafka

Datum
27/01/2009



Categorie
In Asiel en migratie

Mensen die zich tot Belg willen laten naturaliseren moeten hiervoor een dossier indienen bij de Kamercommissie Naturalisatie. De wegen die een dossier daar doorlopen zijn ondoorgrondelijk, tijdrovend en simpelweg onterecht en bijgevolg een aanfluiting van het rechtsprincipe. Groen! dringt aan op een grondige herziening van het reglement dat de Kamercommissie hanteert om onnodig menselijk leed te vermijden.

Stefaan Van Hecke, jurist en kamerlid: "Rik Jellema, voorzitter van Groen! Brussels Gewest en al meer dan 20 jaar actief in ons land als ambtenaar bij de raad van minister van de Europese Unie, wilde graag opkomen voor de Brusselse verkiezingen en diende hiervoor, ruim op tijd namelijk 2 jaar geleden, een aanvraag tot naturalisatie in bij de Kamercommissie Naturalisaties. Gisteren kreeg hij een nul op rekwest. Zijn aanvraag werd verworpen omdat Europese ambtenaren volgens de commissie beschouwd worden als diplomaten, wat natuurlijk niet zo is.

Rik Jellema reageert geschockt: "Ik woon al sinds 1987 in Brussel. Ik was de eerste niet-Belgische EU-burger verkozen in een Brusselse gemeenteraad (2000), BEN fractieleider Ecolo-Groen! in de Etterbeekse gemeenteraad (sinds 2006), eerst secretaris en vervolgens voorzitter van de Brusselse gewestafdeling van Groen! (2004 tot nu), bovendien actief in verschillende Brusselse verenigingen (Zot van de Zenne, Louis Paul Boonkring, het Goudblommeke van Papier), medeoprichter van de Vlaamse en Brusselse Fietsersbond,... Voor de commissie lag een dossier van een man die zich wil inzetten voor dit land. Onbegrijpelijk."

Rik Jellema staat zeker en vast niet alleen. In ons land werken er ongeveer 30 000 euro-ambtenaren. Daaronder zijn er zeker nog die net zoals Rik Jellema perfect geïntegreerd zijn, zich hier definitief willen vestigen en daarom graag Belgische papieren zouden willen hebben. Ook deze mensen worden in de eerste fase afgewezen. Zij kunnen als zij dit wensen dan nog wel een beroep aantekenen en dan bestaat de kans dat ze toch genaturaliseerd worden. Stefaan Van Hecke legt uit: "Je moet het natuurlijk maar allemaal weten. Rik had dus beter in plaats van 2 jaar op voorhand, 4 jaar op voorhand zijn aanvraag ingediend. Absurd toch."

Rik Jellema zal niet in beroep gaan, want voor hem hoeft het niet meer omdat dat niet zal lukken voor de verkiezingen. Hij blijft dus Nederlander en zal meedoen aan alle verkiezingen waaraan hij mag meedoen (Europa en gemeenteraad en zal blijven vechten voor migrantenstemrecht (EU en Niet-EU) bij gewestverkiezingen.

Contact: Stefaan Van Hecke -