Ingezonden persbericht



Persbericht, 27 januari 2009 2009/05
Zuiderzeemuseum op zoek naar vintage kleding voor tentoonstelling

In het kader van de tentoonstelling Gejaagd door de wind (22 maart-22 november 2009) is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen op zoek naar 'vintage' kleding van Oilily. Styliste Caroline Fuchs laat zich inspireren door de Koninginnedagdracht op Marken en reconstrueert een kinderkamer waarin zowel traditionele klederdracht als kinderkleding van het befaamde Nederlandse merk te zien is.

Vintage kleding is designer kleding die typisch is voor een bepaalde tijdsgeest. In feite gaat het om oude kleding die nieuw leven wordt ingeblazen. Oilily nam in de jaren zestig van de vorige eeuw de Hollandse folklore en bloemrijke klederdracht als uitgangspunten en creëerde vrolijke kinderkleding. Fuchs is op zoek naar zo'n twintig stukken van Oilily uit die tijd.

Kinderkamer
Fuchs verft de kledingstukken zwart. De gelaagdheid in prints blijft zichtbaar, maar het beeld wordt abstract, stijlvol en neutraal. Hiermee creëert de styliste een contrast met de traditionele kinderkleding in het Zuiderzeemuseum. Het geheel wordt gepresenteerd in een kermisachtige sfeer waarin het Koninginnedaggevoel tot uiting komt.

Oproep

Heeft u een kledingstuk van Oilily in de maten 56 tot en met 158 in de kast liggen en wilt u het beschikbaar stellen? Neemt u dan voor 24 februari contact op met Leonie Sterenborg via telefoonnummer 0228-351 155 of e-mailadres leonie.sterenborg@zuiderzeemuseum.nl. Let wel: de kleding wordt zwart geverfd en kan dus niet meer in oorspronkelijke staat worden geretourneerd.

Caroline Fuchs

Caroline Fuchs (Leiden, 1964) studeerde sculptuur aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Sinds 1994 werkt ze als stylist voor diverse tijdschriften als Vogue, Volkskrant en i-D. Daarnaast produceert ze advertentie-campagnes en commercials voor onder meer Nike, NS en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Haar werk kenmerkt zich door de wisselwerking tussen lelijkheid en schoonheid en goede en slechte smaak. Vanuit verschillende invalshoeken probeert ze een contrast te bewerkstelligen zodat een nieuwe werkelijkheid ontstaat.

Gejaagd door de Wind
In de tentoonstelling Gejaagd door de wind geven ruim veertig Nederlandse ontwerpers hun visie op de Nederlandse klederdrachttraditie. Speciaal voor de tentoonstelling maken de deelnemers nieuw werk. Daarnaast worden op twintig plaatsen in het museum en museumpark typisch Hollandse thema's uitgewerkt, zoals het vouwen van en het kleurig bloemgebruik in de klederdracht. Gastconservatoren zijn de bekende modeontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum.
---

Noot voor de redactie,