NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Rapport RVZ Farmacie moet stoppen met beïnvloeding

De farmaceutische industrie moet zich onthouden van beïnvloeding van artsen, patiënten, onderzoekers en het algeme ne publiek. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het dinsdag 27 januari verschenen rapport `Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik'.

De raad stelt vast dat een goed evenwicht tussen publiek belang en bedrijfsbelang ontbreekt, wat een goede farmaceutische zorg belemmert. De beïnvloeding doet het imago van de farmaceutische industrie geen goed. Zo zijn het onderzoeksproces, het opstellen van richtlijnen en de (financiële) relaties van industrie met onderzoekers, opstellers van richtlijnen, artsen en patiëntenorganisaties, onvoldoende transparant. Ook zijn de effecten van nieuwe geneesmiddelen onvoldoende bekend. Volgens de RVZ zijn aanvullende instrumenten van de overheid en tegenwicht van andere partijen nodig om de onvolkomenheden weg te werken.

De RVZ pleit ervoor daarbij prioriteit te geven aan de realisatie van onafhankelijke na- en bijscholing, een door de overheid te faciliteren uitkomstenonderzoek en tijdelijke vergoeding van nieuwe geneesmiddelen.

NVZ
In het rapport staan volgens de NVZ bruikbare voorstellen voor het verder verbeteren van de kwaliteit en de doelmatigheid van de zorg. Daarbij is een taak weggelegd voor alle betrokken partijen om de gewenste transparantie te bereiken. Het volledige rapport is te downloaden via www.rvz.net