Gemeente Edam-Volendam

Regiovisie Waterland 2040

Op 27 januari jongstleden is de Regiovisie Waterland 2040 gepresenteerd aan Gedeputeerde Ton Hooijmaijers en daarmee officieel overhandigd aan de provincie. De Regiovisie Waterland is het document waarin zeven gemeenten in samenwerking de toekomst in de ruimtelijke ordening van onze regio hebbenneergelegd. Vooral de portefeuillehouders RO van de zeven gemeenten, Purmerend, Beemster, Waterland, Zeevang, Landsmeer, Wormerland en Edam-Volendam hebben daaraan hard gewerkt. Maar ook de gemeenteraden van de gemeenten hebben hun werk hiervoor gedaan.

De doelstelling van de Regiovisie Waterland 2040 is duidelijk: behoud het karakter van onze regio en zorg voor een goede ruimtelijke ordening en gezonde ontwikkeling voor de toekomst. Geen eenvoudige opdracht, want ook in onze regio is er maar een bepaalde hoeveelheid ruimte beschikbaar. Daarin moeten we wonen, werken, ons verplaatsen en recreëren. Voorts willen we de natuurwaarden in stand houden en de kwaliteit van het oppervlaktewater verbeteren. Al deze functies zijn dan ook terug te vinden in de Regiovisie Waterland 2040.

Voor de Gemeente Edam-Volendam hebben wethouder Ruimtelijke Ordening Marisa Kes en de gemeenteraad een aantal voor onze gemeente belangrijke zaken laten opnemen in de regiovisie voor de periode tot 2040:


1 3e ontsluitingsweg middels doortrekken van de N244
2 uitbreiding van de capaciteit op de busbanen op de N247 zonder belemmerende maatregelen voor het overige verkeer
3 aanpassing van de verkeerssituatie op het Schouw ter bevordering van de doorstroming
4 de Purmer blijft droog en en vrij van grootschalige bebouwing
5 mogelijkheid tot woningbouw in de Lange Weeren
6 openhouden van het Markermeer met recreatie en verbetering waterkwaliteit

Het belang voor onze gemeente van de bovenstaande zaken is duidelijk. Het is natuurlijk zo dat ook in de toekomst de bereikbaarheid voor inwoners en bezoekers gewaarborgd moet zijn. Dat geldt voor zowel het autoverkeer als het openbaar vervoer. Tegelijkertijd is goed gekeken naar mogelijkheden voor woningbouw in de toekomst. Ook toekomstige bewoners moeten hun plek in de gemeente kunnen vinden. Die woningen, in totaal 1140, zouden dan in de toekomst moeten worden gerealiseerd in de Lange Weeren. Voor zowel de bewoners als toeristen is het openhouden van het Markermeer zeker gesteld. Iedere andere optie zou het karakter van de gemeente te zeer aantasten en zowel voor bewoning als toerisme en recreatie een stuk minder aantrekkelijk maken. Het openhouden van het Markermeer is een uitgangspunt in de Regiovisie Waterland 2040. Het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland, waaronder de gemeente Edam-Volendam verzet zich dan ook tegen grootschalige bebouwing in het Markermeer, alsook dijken of wegen daar doorheen.

Iedere gemeente probeert natuurlijk zoveel mogelijk haar belang te naar voren te brengen in de Regiovisie en toch de onderlinge samenhang te bewaken. Voor bovenstaande zaken is dan ook flink gewerkt. Des te belangrijker omdat de Regiovisie Waterland 2040 is aangeboden aan de provincie en waar mogelijk moet worden opgenomen in de Provinciale Structuurvisie.

Wethouder Kes van Ruimtelijke Ordening: "De Regiovisie Waterland 2040 is een belangrijk stuk waarin zeven gemeenten met elkaar hebben nagedacht over waar we in 2040 willen staan qua ruimtelijke ordening. Dat heeft een hoop tijd gekost, maar het waren constructieve overleggen in een goede harmonie. Het vergt veel nadenken en afstemmen van de vele spelers in dit veld. Ook onze gemeenteraad heeft zijn wensen en eisen kenbaar gemaakt door een brief te sturen aan het dagelijks bestuur van het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland. Daarin zitten de zeven gemeenten. De brief van de raad was een belangrijke ruggensteun om onze eisen en wensenduidelijk te maken. Voor het overgrote deel is dat gelukt. Dat is mooi, want we willen het belang van onze gemeente uiteraard benadrukken. Al helemaal als het bepalend is voor de aankomende pakweg 30 jaar."

De Provincie Noord-Holland verzamelt alle regiovisies (het ISW is een van de weinig regio's die al gereed zijn met een eigen regiovisie) en ontwikkelt mede op basis daarvan de Provinciale Structuurvisie. Deze structuurvisie is leidraad voor alle toekomstige bestemmingsplannen op regionaal en lokaal gebied. Het belang voor een doorwrochte regiovisie is daarmee meer dan aangetoond.

Wethouder Kes: "Natuurlijk kan de provincie nog afwijken in de Provinciale Structuurvisie. In zo'n geval zal de provincie wel goed moeten motiveren waarom ervan wordt afgeweken. Vergeet niet dat zeven gemeenteraden, dus ook de onze, hun wensen en eisen hebben kenbaar gemaakt. De steun van de volksvertegenwoordiging telt met recht zwaar. Bovendien is gekozen voor een ruimtelijke ordening waarbij zoveel als mogelijk het karakter van onze regio overeind blijft en dat is de kracht van deze regio. De heer Hooijmaijers was blij met de overhandiging van de Regiovisie, hij vindt het prima dat we van onderaf met onze wensen en ideeën komen.

Het structuurplan van de gemeente Edam-Volendam zal worden behandeld in de raadsvergadering van 26 februari 2009. Dat structuurplan is een lokale vertaling van hetgeen in de Regiovisie Waterland 2040 is opgenomen. Meer op detailniveau wordt daarin aangegeven waar de gemeente Edam-Volendam in 2040 wil staan. Voldoende woningbouw voor de eigen inwoners met een beperkte instroom van buitenaf door bebouwing van de Zuidpolder, de Lange Weeren en enkele inbreilocaties, omzoomd door de ons groene omringende gebieden als Zeevang, de Purmer en Waterland. Een goede bereikbaarheid voor zowel auto´s als openbaar vervoer. Een open Markermeer zonder bebouwing, zonder compartimenteringen door dijken of wegen. Kortom, een gebied om trots op te zijn, met een grote kwaliteit!