Nico Budel wint Solo Challenge Award 2008


ROTTERDAM, 20090127 -- Op maandagavond 26 januari 2009 ontving Nico Budel de Solo Challenge Award. De prijs voor beste Nederlandse prestatie op solo zeilgebied. De 69-jarige Nico Budel is de eerste Nederlander die mee doet in de Portimao Global Ocean Race, een rond-de-wereld-race voor solo- en doublehanded zeilers. Budel moest noodgedwongen zijn schip in de zuidelijke ocean verlaten toen zijn kiel dreigde af te breken. Hij werd gered door een vrachtschip, vervolgens in Zuid Afrika aan land gezet en is nu even in Nederland om deze week weer te vertrekken, om met een nieuw schip de race af te maken.

Juryrapport
De Jury is het unaniem met elkaar eens dat Nico Budel in 2008 de meest opmerkelijke solo zeilprestatie op zee leverde. Het niet eerder voorgekomen dat in een rond-de-wereld-race boten van 40 voet lengte (12 meter) tegen elkaar strijden. De jury voor de Solo Challenge Award bestaat uit de voorzitter Leon Bart (solozeiler en multihull-winnaar OSTAR 2005), Jan Berent Heukensfeldt Jansen (CEO Team ABN AMRO in de Volvo Ocean Race 2005-06 en fervent zeiler), Henk Bezemer (schrijver en solozeiler) en Klaartje Zuiderbaan (topzeilster en coach).

Solo Challenge Award
Het is de tweede keer dat de Solo Challenge Award wordt uitgereikt. De prijs is bedoeld voor een Nederlander die de meest opmerkelijke prestatie in het solozeilen op zee levert. Het doel van de onderscheiding is het belonen van Nederlandse solo zeehelden en het stimuleren van ontwikkelingen binnen deze uitdagende sport.