Toolkit Gezondheidsvaardigheden biedt professional ondersteuning


WOERDEN, 20090127 -- Speciaal voor professionals in de zorg en gezondheidsbevordering heeft het Gezondheidsinstituut NIGZ een Toolkit samengesteld met instrumenten en hulpmiddelen (tools) om mensen met lage vaardigheden op het gebied van gezondheid te kunnen herkennen en de communicatie met deze doelgroep te kunnen optimaliseren.

Niet iedereen is even vaardig in het vinden en begrijpen van informatie over gezondheid en zorg. Om dat wel goed te kunnen, zijn verschillende soorten vaardigheden nodig zoals kunnen lezen en schrijven, informatie kunnen zoeken en vragen durven stellen. We noemen dit gezondheidsvaardigheden. Internationaal wordt de term `health literacy' gebruikt.

Uit onderzoek is gebleken dat voorlichting pas effectief kan zijn als deze goed aansluit op het niveau van vaardigheden van de doelgroep. Daarom is het van belang de manier van voorlichten hierop aan te passen. Professionals zijn zich hier vaak wel van bewust, maar hebben behoefte aan ondersteuning hierbij. Een veel gehoorde vraag in de praktijk is: "Hoe kan ik mijn voorlichting aanpassen?".

Toolkit biedt overzicht
In de Toolkit Gezondheidsvaardigheden staat een overzicht van instrumenten en hulpmiddelen die gericht zijn op het herkennen van mensen met lage gezondheids-vaardigheden. Daarnaast bevat de Toolkit ook instrumenten om de communicatie met mensen met lage gezondheidsvaardigheden te optimaliseren. U vindt er bijvoorbeeld checklisten om te bepalen of het voorlichtingsmateriaal geschikt is voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden en richtlijnen voor patiëntvriendelijke procedures binnen de gezondheidszorg. Ook wordt er ook achtergrondinformatie over gezondheidsvaardigheden en health literacy gegeven.

Het NIGZ werkt ook aan de ontwikkeling en toepassing van instrumenten op dit gebied. Zo wordt in samenwerking met het Bureau Taal de training `Eenvoudig schrijven' aangeboden en met de Stichting Lezen en Schrijven de training `Taalkracht voor consultatiebureaus'.

Internationale voorbeelden
Het onderwerp gezondheidsvaardigheden krijgt in Nederland nog niet veel aandacht. De zoektocht naar Nederlandse instrumenten heeft slechts een beperkt resultaat opgeleverd. Daarom zijn ook internationale voorbeelden opgenomen in de Toolkit. Niet van alle instrumenten is bekend of deze effectief zijn. Om een zo volledig mogelijk overzicht te geven van de beschikbare kennis op dit moment zijn deze tools wel opgenomen. De Toolkit wordt regelmatig aangepast met actuele voorbeelden.

De Toolkit Gezondheidsvaardigheden is te vinden op www.gezondheidsvaardigheden.nl.