Ingezonden persbericht


Geen bezuiniging voor bibliotheek West-Achterhoek
Bibliotheekpunt voor Keijenborg

De gemeente Bronckhorst heeft besloten dat de eerder opgelegde bezuinigingen van 8% op de begroting van de bibliotheek niet door gaat. B en w zijn van mening dat de bezuiniging teveel is en onwenselijke consequenties heeft voor de bibliotheekvoorzieningen in de gemeente. Tevens is besloten E 28.500,- beschikbaar te stellen voor een pilot om een bibliotheekpunt in te richten in Keijenborg.

Geen 8% bezuiniging
In 2006 is besloten dat professionele instellingen 8% moeten bezuinigen. Ook de bibliotheek hoort hierbij. Toen is afgesproken dat de bibliotheek de eerste twee jaar gecompenseerd zou worden voor de gehele bezuiniging. In feite zou dit jaar de bezuiniging daadwerkelijk worden doorgevoerd. De bezuinigingen zijn echter niet haalbaar, omdat de bibliotheek dan teveel aan kwaliteit in moet boeten en het vooral ten koste gaat van de bibliobusvoorziening.

Pilot bibliotheekpunt Keijenborg
Keijenborg kent geen bibliotheekvoorziening, ook de bibliobus komt niet in Keijenborg. Radar heeft in Keijenborg een supermarkt gerealiseerd en de bibliotheek is bezig hier een bibliotheekpunt op te zetten. Een bibliotheekpunt is een afhaallocatie waar inwoners gereserveerde middelen kunnen afhalen en weer inleveren. De inwoners krijgen zo toegang tot alle media van de bibliotheek West-Achterhoek. Een bibliotheekpunt wordt voorzien van een virtueel loket, waarbij via een beeldscherm contact gemaakt wordt met de bibliotheek, zodat ook minder digitaalvaardigen van de voorziening gebruik kunnen maken. De bibliotheek start nu met Keijenborg als pilot. Vanuit het gemeentelijke kernenbeleid worden de exploitatiekosten, E 28.500 voor drie jaar, betaald. Afhankelijk van het gebruik van de voorziening en de ervaringen die ermee worden opgedaan wordt geëvalueerd of voortzetting van het bibliotheekpunt wenselijk is.

Hengelo (Gld), 27 januari 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Jacqueline Willemsen, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 68.

---- --