Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Den Haag, 27 januari 2009

Vijfhonderd gebouwen visueel geïnspecteerd op risico?s spouwankers

Directe actie noodzakelijk bij beperkt aantal gevels

Van de vijfhonderd gebouwen die de gemeente Den Haag afgelopen weken geïnspecteerd heeft op mogelijk onveilige gevels is bij het overgrote deel geen zichtbaar gebrek geconstateerd. Bij 25 panden waren de visuele inspecties aanleiding om de eigenaar te in te lichten over de noodzaak van nader technisch onderzoek. In twee gevallen, beide in Mariahoeve, bracht het visueel onderzoek acute problemen aan het licht. De eigenaren zijn onmiddellijk in kennisgesteld. Zij hebben direct preventieve actie ondernomen.

Informatie van het ministerie van VROM was voor de gemeente Den Haag vorig jaar aanleiding om een inventarisatie te maken van gebouwen met mogelijk onveilige gevels. Het gaat daarbij om panden, gebouwd na de oorlog, van vijf of meer bouwlagen. De spouwankers, metalen verbindingsdelen die een gemetselde buitenmuur borgt aan de betonnen binnenmuur, kunnen in sommige gevallen vroegtijdig vergaan door weersinvloeden, door pas in later stadium toegepaste spouwisolatie en door het gebruik van roestgevoelige metalen.

Een incident afgelopen 2 januari bij een flatgebouw aan de Treublaan, waarbij delen van de gemetselde buitenmuur instortten, was aanleiding om alle geïnventariseerde panden, vijfhonderd in totaal, versneld te onderwerpen aan een visuele inspectie: een snelle inschatting van zichtbare gebreken met als doel om mogelijk acute gevallen te identificeren. Die inspectieronde is vorige week afgerond. De gemeenteraad is vandaag ingelicht over de bevindingen.

Alle betrokken eigenaren worden nu schriftelijk op de hoogte gesteld van de bevindingen. De grootste groep, waar geen gebreken zijn geconstateerd, wordt aanbevolen uit voorzorg onderzoek naar de veiligheid van de gevel in te stellen, omdat er mogelijk sprake is van verborgen gebreken. Eigenaren van panden met geconstateerde gebreken worden met klem verzocht binnen zes weken nader technisch onderzoek te laten uitvoeren. Ze worden gewezen op hun verantwoordelijkheid en op mogelijke juridische consequenties bij schade.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor de redactie,