Gemeente Utrecht

Vergunning 't Stadscafe Utrecht ingetrokken

Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft na een BIBOB-onderzoek besloten de horecavergunningen van 't Stadscafé aan het Achter Clarenburg in te trekken. Er zijn sterke aanwijzingen dat het bedrijf in criminele handen is. De wet Bevordering Integriteits Beoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet BIBOB) geeft het gemeentebestuur de bevoegdheid om in een dergelijk geval een vergunning te weigeren of in te trekken.

Na onderzoek naar de handel en wandel van betrokken vergunninghouder en overige betrokkenen bij het horecabedrijf heeft de gemeente Utrecht een advies gevraagd aan het landelijk bureau BIBOB van het Ministerie van Justitie. Dit bureau kwam tot de conclusie dat er, vanwege een relatie met een of meer criminelen, ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen van dit horecabedrijf kunnen worden gebruikt voor het plegen van strafbare feiten. Het voornemen tot intrekking van de vergunningen is al eerder bekend gemaakt. Hiertegen is door zowel de vergunninghouder als een persoon met een criminele achtergrond, die volgens gemeentelijk onderzoek en het BIBOB advies in relatie tot het bedrijf staat, een zienswijze ingediend. Deze zienswijzen zijn nu op grond van nader onderzoek verworpen. Op 26 januari is de horecavergunning met onmiddellijke ingang ingetrokken.

Het gemeentelijk horecabeleid heeft o.a. tot doel criminelen uit de horecasector te weren en schijnconstructies te beëindigen. Zo wil de gemeente Utrecht de reputatie van de bedrijfstak beschermen en voorkomen dat horecabedrijven worden misbruikt voor het plegen van strafbare feiten en het witwassen van geld.

Bij 't Stadscafé zijn er sterke aanwijzingen dat de persoon die de vergunning heeft, niet de persoon is die ook daadwerkelijk degene is die het in het bedrijf feitelijk voor het zeggen heeft. Een voor het leiden van een criminele organisatie, witwassen en vuurwapenbezit veroordeelde Utrechter bepaalde in de praktijk in sterke mate de gang van zaken. Tegen een andere persoon, waarmee de vergunninghouder ook in een zakelijke en financiële relatie staat, is proces-verbaal opgemaakt wegens witwassen. Deze persoon heeft in 2006 in een eerder Bibob-onderzoek onjuiste financiële informatie verstrekt en vermoedelijk valsheid in geschrifte gepleegd. Omdat ook bij 't Stadscafé cruciale documentatie over de financiering van het bedrijf niet is verstrekt, vormt dit mede de reden voor de intrekking van de vergunningen. Zo kon of wilde de vergunninghouder geen authentieke koopovereenkomst en geldleningovereenkomst met de bank ter inzage verstrekken.

Tegen de intrekking van de vergunningen kan bezwaar worden gemaakt en een voorlopige voorziening bij de rechter worden gevraagd.



Gemeente Utrecht