Ingezonden persbericht


ONDER EMBARGO TOT 27 JANUARI 21.00 UUR!

PERSBERICHT

'DE UTRECHTSE SPELEN' NIEUWE THEATERGEZELSCHAP VOOR UTRECHT


· Theatergezelschap de Paardenkathedraal gaat op in De Utrechtse Spelen
· Utrecht als podium en bron van inspiratie


· Gerenommeerd theatermaker Jos Thie artistiek directeur

Sinds gisteravond heeft Nederland er een groot nieuw theatergezelschap bij: De Utrechtse Spelen. Een historisch moment, zo stelt artistiek directeur Jos Thie tijdens de feestelijke openingsavond op 27 januari in de Stadsschouwburg Utrecht, omdat Utrecht voor het eerst in haar geschiedenis een groot theatergezelschap huisvest, één van de acht in Nederland. Het Utrechtse theatergezelschap de Paardenkathedraal - geliefd bij een groot publiek om haar hoogwaardige theaterproducties - gaat op in De Utrechtse Spelen. De naam De Paardenkathedraal blijft echter behouden voor het eigen theater. Het nieuwe gezelschap kiest nadrukkelijk Utrecht als podium en als bron van inspiratie en zal zich op vijf verschillende podia in de stad en provincie aan het publiek presenteren.

In het theater

Het eigen theater De Paardenkathedraal, de karakteristieke voormalige manege van de faculteit diergeneeskunde, is een van die podia. Daar zal De Utrechtse Spelen voorstellingen programmeren van de hand van Jos Thie en andere - vooral Utrechtse - theatermakers . De eerste productie daar is The Beauty Queen of Leenane, een coproductie met Albert Verlinde en Roel Vente (V&V Entertainment), met onder andere Nelly Frijda en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen.

In de Stadsschouwburg Utrecht zal de Utrechtse Spelen ieder seizoen één grootschalige en exclusieve productie neerzetten in een serie van minimaal vier weken. Aankomende zomer is dat een spectaculaire en flamboyante uitvoering van De Ingebeelde Zieke van Molière met Loes Luca en Paul R. Kooij in de hoofdrollen.

Buiten het theater
De Utrechtse Spelen zal niet alleen actief zijn in theaters maar ook op andere locaties. Volgend jaar staat een grootschalige voorstelling op een buitenlocatie in de provincie Utrecht op de agenda. In 2011 presenteert De Utrechtse spelen een multidisciplinair evenement op een industriële locatie in de stad waarin met jonge theatermakers, videokunstenaars, muzikanten, dansers en acteurs wordt samengewerkt.

In de klas

De Utrechtse Spelen wil in de komende jaren in de provincie Utrecht alle jongeren vanaf 15 jaar op indringende en actieve wijze in aanraking laten komen met theater. Dit najaar wordt gestart met projecten in de klaslokalen waarbij onderwijskundige en artistieke kwaliteiten elkaar versterken.

Jos Thie

Artistiek directeur Jos Thie (1954) is een veelzijdig en gewaardeerd theatermaker. In Groningen (Werk in Uitvoering / Grand Theatre), Rotterdam (Ro Theater) en Friesland (Tryater / Oerol) was hij een bindende factor die de plaatselijke en regionale cultuur omarmde en uitstraling gaf. Hij wordt gezien als de grote deskundige op het gebied van locatietheater. Of hij nu voor meer dan tienduizend man publiek per avond een voorstelling in een voetbalstadion maakt of voor twintig kinderen in een klaslokaal: het maakt voor hem geen wezenlijk verschil. Zijn ideaal is een gemeenschap die gezamenlijk, door het beleven van een theatervoorstelling , reflecteert op de belangrijkste thema's van onze tijd. Met De Utrechtse Spelen wil hij elke inwoner van de stad en provincie Utrecht bereiken.

Voor aanvullende informatie en beeldmateriaal:

Na 22.00 uur is er een foto van de voorstelling beschikbaar via het ANP Net.

Op 27 januari:

Odile Rasch, orasch@paardenkathedraal.nl, 030-2737345 / 06-21838904

Na 27 januari:

Dagmar Bokma, dbokma@paardenkathedraal.nl, 030-2737346