GroenLinks

Uit onderzoek van de GPD-dagbladen blijkt dat woordvoerders van bewindslieden of directeuren voorlichting op ministeries in toenemende mate dezelfde politieke kleur hebben als de bewindspersoon waarvoor zij werken. GroenLinks vindt dit een ongewenste ontwikkeling, omdat de schijn kan ontstaan dat het partijbelang boven het landsbelang gaat.

Ineke van Gent: "Van voorlichters van ministeries verwacht ik dat ze neutraal voorlichten en het algemeen belang voorop stellen. Ik wil geen halfgekleurde partijvoorlichting."

In onderstaande Kamervragen wordt de minister van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de Rijksdienst, gevraagd hiertegen op te treden.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken over het groeiende aantal politieke benoemingen.


1. Kent u het bericht dat veel bewindslieden partijgenoten aanstellen als woordvoerder in plaats van neutrale ambtenaren?
2. Hoeveel woordvoerders zijn er onder deze kabinetsperiode aangesteld als woordvoerder die dezelfde politieke kleur hebben als hun minister of staatssecretaris?
3. Hoe vindt de sollicitatieprocedures voor dit soort functies precies plaats? Klopt het dat volgens ingewijden de hand gelicht wordt met de objectiviteit tijdens deze sollicitatieprocedures en dat de publicatie van vacatures voor de vorm plaatsvindt?
4. Welke gevolgen heeft deze praktijk voor de uitoefening van het beroep door deze woordvoerders? Wat vindt u van de opvatting van hoogleraar Staats- en bestuursrecht Zijlstra dat woordvoerders enkel het beleid van hun bewindspersonen objectief moeten verwoorden? Wordt daaraan onder alle omstandigheden voldaan?
5. Welke maatregelen neemt u om politieke benoemingen van woordvoerders te voorkomen en om de objectieve uitoefening van het beroep van woordvoerders te garanderen?

Den Haag, 26 januari 2009