Ingezonden persbericht


De Key stopt met verkoop huurwoningen in Venserpolder

Verkoop woningen leidt tot verslechtering leefbaarheid

Woonstichting De Key heeft besloten te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen in de Venserpolder in Amsterdam Zuidoost. In de regel leidt de verkoop van sociale huurwoningen tot een verbetering van de leefbaarheid van een buurt. Omdat zo midden- en hogere inkomens voor de stad behouden blijven en eigenaren zich meer verantwoordelijk voelen voor hun woning en directe leefomgeving. In de Venserpolder gaat dit echter niet op. De verkoop blijkt zelfs een tegenovergesteld effect te hebben.

Criminele activiteiten
De leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie in Amsterdam Zuidoost zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd. Helaas geldt dit niet voor alle buurten. In Venserpolder staan 22 van de 539 huurwoningen van De Key leeg en is er sprake van anonimiteit. Ook andere corporaties hebben last van leegstand. Daarnaast is 20 procent van de woningen die De Key heeft verkocht niet in gebruik als woonruimte. In sommige gevallen zijn deze woningen gebruikt voor criminele activiteiten, bijvoorbeeld hennepkwekerijen. Het gemiddeld inkomen in de wijk daalt en het werkloosheidscijfer stijgt. Mensen die het financieel wat beter hebben, trekken weg uit de wijk.

Extra maatregelen
Het stoppen met de verkoop van huurwoningen maakt onderdeel uit van een set maatregelen die De Key, samen met andere corporaties en de gemeente, inzet om de grip op de buurt terug te krijgen. Deze maatregelen zijn onder andere:
* De Key stelt in het Boeninhuis gratis ruimte beschikbaar aan de jeugd van Venserpolder. Zij krijgen hier bijvoorbeeld muziekles en kunnen hier knutselen. Ook organiseert De Key hier samen met het stadsdeel naschoolse activiteiten, bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding.
* De Key biedt samen met andere partijen volwassenen in de wijk een reĂŻntegratieproject aan, om zo hun kans op werk te vergroten.
* De Key probeert, door gebruik te maken van de speciale beroepsgroepenregeling, politie, verpleegkundig en onderwijzend personeel naar de wijk toe te trekken.

Tot 2014 verkoopt De Key geen huurwoningen in Venserpolder. Hierna bekijkt zij de situatie opnieuw.

Noot voor redactie (