Gemeente Rotterdam

Nr. 10

27 januari 2009

Snel hulp door tijdelijk huisverbod in Rotterdam

Sinds de inwerktreding van de Wet Tijdelijk Huisverbod op 1 januari 2009 zijn er in de centrumgemeente Rotterdam negenentwintig huisverboden aan plegers van huiselijk geweld opgelegd. De pleger mag dan tien dagen zijn of haar woning niet betreden. Ook mag er geen contact met achterblijvende huisgenoten zijn. Verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens presenteerde vandaag samen met commissaris van de politie Sjoerd Top deze eerste cijfers.

Een tijdelijk huisverbod kan naast een strafrechtelijk traject opgelegd worden. Het creëert een periode van rust die de veiligheid van de slachtoffers vergroot en verdere escalatie voorkomt. In tien dagen tijd kunnen politie en hulpverlening informatie over het gezin inwinnen en direct passende hulp bieden aan pleger, slachtoffer en kinderen. Kriens: "met een tijdelijk huisverbod wordt de cirkel van geweld doorbroken".

Als er meer tijd nodig is om de veiligheid te kunnen waarborgen en de noodzakelijke hulp te realiseren, kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal achtentwintig dagen. De burgemeester is bevoegd tot het opleggen van een huisverbod, maar heeft de uitvoering van die bevoegdheid gemandateerd aan de hulpofficier van justitie van de politie.

noot voor de redactie/