Provincie Zuid-Holland

Natuur belangrijker dan wonen

Jeugd geeft eerste reactie op Visie Zuid-Holland

Vandaag gaven basisschool leerlingen de eerste aanbevelingen voor de ontwikkeling van de Visie op Zuid-Holland, de provinciale structuurvisie aan de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen. Uit de aanbevelingen van de leerlingen wordt duidelijk dat 62% natuur belangrijker vindt dan wonen. Maar als er dan toch gebouwd moet worden, wil 69% dat dit gebeurt in steden in plaats van de dorpen.

De Commissaris overhandigde de aanbevelingen aan gedeputeerde Manita Koop zodat zij ze mee kan nemen bij alle reacties in de inspraakperiode in de zomer van 2009.

De aanbevelingen bestaan uit acht uitslagen op stellingen over keuzes in de ruimtelijke ordening. Bijvoorbeeld de keuzes tussen natuur en woningbouw, tussen meer snelwegen of spoorlijnen of de keuze tussen het bouwen van nieuwe woningen in dorpen of juist in steden.

Dag van de jeugd

Tien scholen in Zuid-Holland hebben de afgelopen tijd mee gedaan aan debatworkshops. Vandaag debatteerden de leerlingen van vier basisscholen in Zuid-Holland in de Statenzaal over de toekomst van Zuid-Holland. De finale tussen de basisscholen De Mariëngaarde (Gorinchem), De Fontein (Den Haag), De Poort (Bleiswijk) en De Carrousel (Gouda) werd gepresenteerd door Paula Udondek. Manita Koop, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling was voorzitter van de jury. De winnaar van deze debatwedstrijd was basischool De Fontein uit Den Haag. Zij winnen een schoolreisje naar Madurodam. De leerlingen gaven voorafgaand aan de prijsuitreiking de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen de eerste reactie op de Visie op Zuid-Holland.

Deze dag van de Jeugd maakt onderdeel uit van de Week van Zuid-Holland. In deze week (van maandag 26 tot en met vrijdag 30 januari 2009) betrekt de provincie, jongeren, ondernemers, deskundigen, overheden en maatschappelijke organisaties bij de ontwikkeling van de Visie op Zuid-Holland, de provinciale structuurvisie 2020-2040. Meer informatie kunt u vinden op www.zuid-holland.nl/visieopzuidholland


---