Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 januari 2009

Vragen aan het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

met betrekking tot een veroordeelde pedofiel die nog vrij rondloopt


1. Kent u het bericht in het Algemeen Dagblad van 27 januari 2009 "Veroordeelde pedo loopt nog vrij rond"?


2. Klopt het dat de, in het artikel genoemde, veroordeelde kindermisbruiker nooit is opgepakt of op geen enkel moment in hechtenis heeft gezeten? Zo ja, waarom niet?


3. Herinnert u zich het antwoord op schriftelijke vragen van Dubbelboer en Arib nr 942 over de terugkeer van veroordeelde pedofielen in de wijk, ingediend op 6 november 2006? In hoeverre worden openbaar bestuur en slachtoffers op de hoogte gehouden van het feit dat er een veroordeelde kindermisbruiker nog vrij rondloopt in de desbetreffende gemeente?


4. Deelt u de mening in het geval iemand twee maal is veroordeeld voor verkrachting en ontucht dat, ondanks het feit dat het vonnis nog niet onherroepelijk is, hij toch een gevaar voor de samenleving kan vormen? Zo ja, welke mogelijkheden staan er voor de justitiële autoriteiten open om de samenleving in dat geval te beschermen en zijn deze mogelijkheden afdoende? Zo nee, waarom niet?


5. In hoeverre kunnen er in het geval iemand twee keer, maar nog niet onherroepelijk, is veroordeeld voor misdrijven zoals verkrachting toch openbare orde problemen ontstaan? Wat zijn de mogelijkheden van het openbaar bestuur om deze problemen te voorkomen en zijn die mogelijkheden afdoende?


6. Deelt u de mening dat in het belang van de bescherming van de openbare orde en/of het belang van slachtoffers en het voorkomen van nieuwe slachtoffers dat in gevallen van veroordelingen voor zware zeden- of geweldsmisdrijven gevangenneming van veroordeelden op zijn plaats is ook al is er nog geen sprake van een onherroepelijke veroordeling? Zo ja, moeten de geldende regels ten aanzien van gevangenneming worden aangescherpt? Zo nee, waarom niet?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl