Ingezonden persbericht


Geen terugdraai, alleen schadevergoeding mogelijk

Nederlandse Staat: Fortis Nederland in waarde gezakt

De Nederlandse activiteiten van Fortis die op 3 oktober 2008 door de Nederlandse Staat zijn overgenomen van Fortis Holding voor 16,8 miljard euro zijn volgens de Nederlandse Staat op dit moment "in elk geval minder waard dan de prijs die Fortis van de Staat heeft ontvangen" (punt 2.8 van de pleitnotities). Dat heeft de advocaat van de Nederlandse Staat, Mr Arnold Croiset van Uchelen, hedenochtend gesteld in de zitting bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam.

De Nederlandse staat is van mening dat het daarom niet in belang van Fortis-aandeelhouders is om de transacties waarbij Fortis Bank Nederland, Fortis Verzekeringen Nederland en ABN Amro werden overgenomen, terug te draaien.

De Nederlandse staat stelde ten aanzien van de druk van aandeelhouders die aansturen op ongedaanmaking van de transacties: "De Staat zal echter niet zwichten voor die druk omdat hij van mening is dat hij een rechtsgeldige transactie met Fortis heeft verricht".(pleitnotities 2.9). Terugdraaien van de transacties is derhalve geen optie. Aandeelhouders kunnen volgens de Staat alleen schadevergoeding eisen. "Als de Nederlandse Staat iets te verwijten zou zijn, is een vordering tot schadevergoeding feitelijk de enige praktisch en theoretisch mogelijke optie" (pleitnotities 2.10).

De Nederlandse Staat sprak geringschattend over de Belgische vergadering van 11 februari 2009 waar gestemd zal worden over de transacties, en kwalificeerde de beslissing van het Belgische Hof van Beroep als 'wonderlijk' en de vergadering als 'geen normale aandeelhoudersvergadering' en een 'aandeelhoudersreünie' (Pleitnotities 3.16). De uitslag van de stemming zou slechts 'een reünistenbesluit" zijn. Volgens de Staat is een vergadering waarin wordt gestemd door aandeelhouders die zowel nu als op 14 oktober 2008 aandeelhouder waren in strijd met de gelijke behandeling van aandeelhouders door de vennootschap en daarmee in strijd met de Nederlandse wet (Pleitnotities 3.17).

Euroshareholders heeft tijdens de zitting overtuigend betoogd dat de transacties van 3, 5 en 6 oktober 2008 een belangrijke wijziging van de identiteit en karakter van de vennootschap betekenen en dat derhalve ook goedkeuring van de Nederlandse aandeelhoudersvergadering vereist is.

Euroshareholders wordt in deze zaak bijgestaan door Mr Adriaan Stoop van Leidsegracht Advocaten te Amsterdam.

Euroshareholders,

Peter Paul de Vries,

President

+31644329649