Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 27 januari   |
|2009                                              |

1. Gemeenten en archeologie Gemeentelijke archeologische kaarten of erfgoedkaarten zijn een goed instrument om archeologische en cultuurhistorische waarden veilig te stellen. Dergelijke kaarten bieden inzicht in het aanwezige erfgoed, zodat dit in de vroegste fase van planvorming kan worden meegenomen en zich niet als ongewenst incident later aandient. Gedeputeerde Staten willen gemeenten stimuleren om archeologische en cultuurhistorische kaarten te maken en hebben een tijdelijke subsidieregeling ingesteld, de beleidsregel Stimulering Gemeentelijke Archeologie c.q. Erfgoedkaarten 2009-2011. Gemeenten kunnen daarmee 75% van de kosten van het maken van archeologische of erfgoedkaarten vergoed krijgen tot een maximum van E35.000,-.

2. Spoorlijn Utrecht-Breda GS van Noord-Brabant willen dat de A27 zo spoedig mogelijk wordt verbreed. Een eventuele aanleg van een spoorlijn Utrecht-Breda mag niet voor vertraging zorgen. Dit schrijven GS in antwoord op statenvragen van M. Erciyas van de SP.

3. Beleidsagenda verkeer en vervoer Het Provinciaal Verkeer en Vervoersplan (PVVP) is in november 2006 door Provinciale Staten vastgesteld. Om de bijbehorende beleidsagenda actueel te houden, moeten nieuwe thema's die sinds de vaststelling van het PVVP actueel zijn, worden toegevoegd. Zoals de Brabantse Strategische Visie Goederenvervoer en de Mobiliteitsaanpak van het Rijk. GS hebben deze aangepaste beleidsagenda in concept vastgesteld en leggen deze voor aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

4. Vakbeurs Statenleden, mensen uit de wereld van de biologische landbouw en enkele provinciale medewerkers brengen in februari een bezoek aan de Biofach beurs in Neurenberg (D). Dit is de grootste internationale beurs voor biologische producten.

5. Ontwikkeling Toegangszones Stad-Platteland Het bestaande beleid rond de ontwikkeling van stad en land rond de toegangszones rond de B5-steden wordt uiteengezet in een notitie aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu. Doel is om Het Groene Woud en het platteland toegankelijker en beleefbaarder te maken voor inwoners van de omliggende steden, recreanten en toeristen.

6. Het Groene Woud Gedeputeerde Staten nodigen de leden van de Tweede Kamer-commissies van VROM en LNV uit voor een gesprek over de 'Nota Agenda Landschap' en voor een bezoek aan de locatie Moerenburg in Het Groene Woud. Doel is om de Kamerleden onder meer te informeren over de manier waarop partijen uit de streek samenwerken aan een financieringsconstructie voor Het Groene Woud.

7. Indoor Brabant Gedeputeerde Staten sponsoren in 2009 het internationaal concours hippique Indoor Brabant met een bedrag van E100.000.- GS zullen tijdens het evenement, dat Noord-Brabant als een internationale sport-provincie op de kaart zet, samen met de gemeente 's-Hertogenbosch en Indoor Brabant relaties ontvangen.

8. Nevenfunctie Gedeputeerde Cora van Nieuwenhuizen neemt op persoonlijke titel tot 1 januari 2012 zitting in de Expertgroep Stedelijke Distributie. GS stemmen hier mee in en Provinciale Staten worden geinformeerd.

9. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Asten voor het veranderen en vergroten van een bedrijfshal, Industrielaan 14 te Asten; de gemeente Boxtel voor uitbreiding varkensbedrijf en rundveehouderij, Nergena 6a, Boxtel; de gemeente Dongen voor de aanleg van twee tennisbanen inclusief verlichting en omheining, Bas Dongen 6; de gemeente Eindhoven voor ver- en nieuwbouw van Spil- en buurtontmoetingscentrum, Pieter Poststraat; de gemeente Eindhoven voor de bouw van Triocen (dagopvang en woningen voor gehandicapten), Palladiostraat te Eindhoven; de gemeente Halderberge, voor realisatie van een woning, Hertenlaan ong., Hoeven; de gemeente 's-Hertogenbosch, voor het bouwen van een faunapassage onder de randweg zuid, Heunweg; de gemeente Landerd,voor de bouw van een woning op basis van de regeling Ruimte voor Ruimte, Rijksweg 30 te Schaijk; de gemeente Loon op Zand voor diverse bouwinitiatieven rondom het Eftelinghotel, Horst 31 te Kaatsheuvel; de gemeente Tilburg voor een woning, Hoolstraat naast nr. 12 te Berkel-Enschot; de gemeente Tilburg, voor bouwen woningen Bouwmeesterbuurt, Alleenhouderstraat, Noorwitsstraat, Arke Noëstraat en Ringbaan West; de gemeente Tilburg voor 5 woon- werkunits, Beneluxlaan 57-59 Tilburg; de gemeente Tilburg, voor de bouw van een multifunctionele accommodatie Theresia Loven Besterd aan de Schaepmanstraat, Tilburg.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Etten-Leur voor het veranderen van een bedrijfsloods voor tijdelijke huisvesting seizoenarbeiders, Grauwe Polder 178, Etten-Leur; de gemeente Etten-Leur voor het creëren van slaapgelegenheid voor seizoenarbeiders op de zolderverdieping van bedrijfspand, Lage Klappenberg 55, Etten-Leur; de gemeente Etten-Leur voor gedeeltelijk veranderen van bedrijfspand tot logiesverblijf voor tijdelijke huisvesting seizoenarbeiders, Liesbosweg 221, Etten-Leur.

Gedeputeerde Staten hebben een zienswijze ingebracht bij de gemeente Gemert-Bakel tegen het Ontwerp Bestemmingsplan Gemert-Bakel herziening december 2008, hebben een zienswijze ingediend bij de gemeente Baarle-Nassau tegen het Ontwerp Bestemingsplan bestemmingsplan Buitengebied, hebben goedkeuring verleend aan de gemeente Bernheze voor wijziging bestemmingsplan van agrarische doeleinden naar de medebestemming Wonen aan de Meerstraat 38 te Heeswijk-Dinther, hebben het vastgesteld bestemmingsplan Gerwen van de gemeente Nuenen goedgekeurd.