GroenLinks

GroenLinks is blij dat minister Cramer vast laat weten geen heil te zien in een nieuwe snelweg door Amelisweerd, al is het bevreemdend dat ze daar wel onderzoek naar laat doen. Intussen begint de gang van zaken steeds meer te lijken op de besluitvorming rond de A6A9 langs het Naardermeer. Ook daar zette het kabinet hoog in met een snelweg door het groen, werd de natuur gered, maar hebben omwonenden langs de bestaande wegen, zoals bij Diemen, nog steeds het nakijken. Door de wegverbredingen staat hun gezondheid verder onder druk.

Nu Cramer de plannen voor een weg door de natuur afwijst, wil GroenLinks graag weten of zij de aanleg van een alternatief tracé dwars door de nieuwbouwwijk Leidscherijn dan wel waarschijnlijk acht.

GroenLinks wil evenmin dat het verder verbreden en opwaarderen van de bestaande wegen rond Utrecht nu te boek komt te staan als acceptabel alternatief. Dikwijls wonen mensen vlak bij die wegen, hun leefomgeving is niet minder belangrijk dan de natuur. GroenLinks wil dat er veel serieuzer wordt gekeken naar manieren om de verkeersgroei in te perken in plaats van te faciliteren. Zij vraagt het kabinet opnieuw eerst goed onderzoek te doen naar de effecten van een stevige kilometerheffing, forse investeringen in openbaar vervoer en meer mogelijkheden voor thuiswerk.

Kees Vendrik

Femke Halsema