Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 27 januari 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.

Afwezig:
mevr. ir. A. van Dam


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 20 januari 2009 wordt vastgesteld.


2. Openbare besluiten

09.425 Aanpassen straatnaamgeving De Schelphoek Bruinooge
Probleemstelling:
Op 4 maart 2008 heeft het college namen toegekend aan het nieuwbouwplan De Schelphoek. Na overleg met de projectontwikkelaar is besloten om een aantal straten en bruggen te voorzien van een andere naam. Daarnaast zijn een aantal straatnamen onderling verwisseld.

Besluit:

1. de straatnaam Achterwezel in te trekken;
2. de straatnaam Molen van Banning toe te kennen;
3. de brugnaam Zandersbuurtbrug in te trekken;
4. de brugnaam Molenbrug toe te kennen;

5. de plaatsing van de straat- en brugnamen vast te stellen aan de hand van de bijgevoegde tekening.

09.555 Benoeming ambtenaar van de Burgerlijke Stand Bruinooge
Probleemstelling:
Op 5 januari 2009 is mevrouw E.H.J. Kors is bij de sector Publiekszaken, team Burgerlijke Stand in tijdelijke dienst getreden. Zij dient werkzaamheden te kunnen verrichten in de functie van ambtenaar van de Burgerlijke Stand, daartoe stel ik voor om haar voor de duur van het dienstverband met de gemeente Alkmaar te benoemen tot ambtenaar van de Burgerlijke Stand.


1

Besluit:
Te benoemen tot ambtenaar van de Burgerlijke Stand voor de duur van het dienstverband met de gemeente Alkmaar: E.H.J. Kors.

09.904 Aanwijzing van parkeercontroleurs als toezichthouder voor de Algemene plaatselijke Bruinooge verordening (APV)

Probleemstelling:
Op 1 juli 2008 heeft het college besloten om voor de parkeerhandhaving "organisatorisch het Leidse model te hanteren" (dat wil zeggen dat de parkeercontroleurs extern worden ingehuurd ­in dit geval bij de firma PCH- , maar de aansturing, uitrusting en huisvesting op te dragen aan de afdeling Stadstoezicht). Per 2 januari 2009 zijn de eerste parkeercontroleurs aan het werk gegaan. Daar zij naast hun fiscale taak in hun werk ook zaken zullen tegenkomen die in de APV geregeld zijn (bijv. parkeerexcessen) is het nodig dat de zij door uw college resp. de burgemeester worden aangewezen als toezichthouder ex. Artikel 6.2 APV. Met dit collegebesluit tekent de burgemeester tevens voor de aanwijzing tot toezichthouder voorzover het toezicht betrekking heeft op de regels waarvoor hij bevoegd bestuursorgaan is.

Besluit:

1. de in de bijlage vermelde personen te belasten met het toezicht op de naleving van de Algemene plaatselijke verordening (ex art. 6.2 Apv).
2. dit besluit bekend te maken.

09.1264 Raadsvragen YXIE
Meijer
Probleemstelling:
Het lid van de raad, Anjo van de Ven, heeft ons bij brief van 20 januari 2009 vragen gesteld inzake Yxie.
Besluit
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

08.20938 Bijzondere bijstand 2009
V.Veen
Probleemstelling:
Ieder jaar houdt het college het bijzondere bijstandsbeleid tegen het licht. Mede op basis van de inbreng van het Platform Sociale Zekerheid Alkmaar zal in maart 2009 een beleidskader minimabeleid aan het college worden aangeboden. Daarin zullen de recente ontwikkelingen op dit gebied hun plek krijgen en een Alkmaarse visie op het minimabeleid worden gepresenteerd. Dit zou mogelijk inhoudelijke aanpassingen in het bijzondere bijstandbeleid kunnen betekenen.
Vooruitlopend op bovenstaande is het van belang op dit moment een aantal wijzigingen in het bestaande beleid vast te stellen die met name de klantgerichte uitvoeringspraktijk en (het indexeren van) de gehanteerde bedragen betreffen. Dit om een rechtmatige uitvoering van het beleid bijzondere bijstand te garanderen. In de bijlage treft u de geactualiseerde beleidsregels aan, inclusief de voorgestelde wijzigingen.


2

Besluit:

1. De geactualiseerde beleidsregels bijzondere bijstand vast te stellen.
2. Een en ander ter kennis te brengen van de commissie Samenlevingszaken.

09.960 Werkplan 2009 Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord V.Veen
Probleemstelling:
Uw college heeft op 09 september 2008 ingestemd met een convenant gemeente Alkmaar-minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Op grond van dit convenant ontvangt de gemeente Alkmaar als centrumgemeente 217.496 uit het Gemeentefonds ter besteding in 2009 aan discriminatiebestrijding in Noord-Holland Noord. Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN heeft samen met de gemeenten Hoorn, Den Helder en Alkmaar een werkplan 2009 met begroting gemaakt. Op 8 januari 2009 is tijdens een wethoudersconferentie discriminatiebestrijding Noord-Holland Noord in Heerhugowaard ingestemd met dit werkplan. Uw college stemt definitief in met het werkplan gekoppeld aan een beschikking, waarbij het bedrag van 217.496 beschikbaar wordt gesteld aan het art.1 bureau voor de uitvoering van het werkplan. Naast dit rijkssubsidie stelt de gemeente Alkmaar voor 2009 19.006 (= 0,20 p.i.) aan het art.1 Bureau beschikbaar. In de loop van 2009 is inwerkingtreding van de Wet gemeentelijke anti discriminatievoorzieningen voorzien, waarover nader advies volgt.

Besluit:

1. In te stemmen met het werkplan 2009 van Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord en de daarop gebaseerde subsidiebeschikking voor de besteding van 217.496.

2. Bij tweede begrotingswijziging 2009 het bedrag van 217.496 voor anti discriminatie, incidenteel te onttrekken uit de reserve anti discriminatie.
3. Het werkplan 2009 ter kennis te brengen van de Commissie Samenlevingszaken

09.364 Visiedocument regie en uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) in V.Dam Noord-Kennemerland 2009-2013

Probleemstelling:
De wetgeving voor de sociale werkvoorziening (SW) is vernieuwd. Dit betekent veranderingen op het gebied van de financiën, de re-integratie van SW- geïndiceerden en de beïnvloeding van het beleid door de cliënten. De vernieuwde WSW stuurt sterk op een regierol voor de gemeente. De wetgever ziet de gemeente bij uitstek als de partij die een visie ontwikkelt op de WSW en regie voert op de uitvoering ervan.
Er moeten afspraken worden gemaakt voor een meer functionerende opdrachtgever - opdrachtnemer rol, op basis van te benoemen prestatie-indicatoren en de ontwikkeling naar een financieel sterker WNK-bedrijven, voor de specifieke doelgroep blijvend beschikbaar. In het voorgelegde visiedocument wordt verwoord hoe de regiogemeenten Noord Kennemerland de uitvoering van alle wijzigingen zien en welke rol de gemeenten en het SW-bedrijf hierin spelen.


3

Besluit:
Het Visiedocument regie en uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) in Noord-Kennemerland voor de jaren 2009 ­ 2013 ter vaststelling voorleggen aan de Gemeenteraad.

09.628 1e wijziging van de Programmabegroting en productenraming 2009 V.Dam
Probleemstelling:
Na vaststelling van de begroting 2009 op 4 november jl. worden in deze 1e begrotingswijziging 2009 de in de periode tot 9 januari 2009 genomen college en/of raadsbesluiten en de in de primitieve begroting opgenomen stelposten verwerkt. Ook de in het raadsbesluit behorende bij de begrotingsbehandeling opgenomen besluiten en budgettair neutrale overhevelingen worden via deze wijziging verwerkt. In deze wijziging zijn per saldo voordelige mutaties verwerkt tot een totaalbedrag van 605.000 (na resultaatbestemming). Gelet op het primitieve begrotingssaldo van 13.000 nadelig komt het positieve exploitatieresultaat 2009 na bestemming uit op 592.000. De begroting inclusief 1e wijziging vormt de basis voor de perspectiefnota en begroting 2010.

Besluit:

1. De eerste begrotingswijziging van de Programmabegroting 2009 ter vaststelling in de raadsvergadering van 5 maart a.s. aan de raad aan te bieden.

2. De eerste begrotingswijzing van de Productenraming 2009 vast te stellen.

09.732 Deelsubsidieregeling toeristische activiteiten 2009 Van Dam
Probleemstelling:
Sinds 2002 kent de Gemeente Alkmaar de Deelsubsidieregeling toeristische activiteiten. De deelsubsidieregeling is een instrument om partijen te betrekken bij het versterken van het toeristisch product en de promotie daarvan. De huidige deelsubsidieregeling komt van rechtswege te vervallen in verband met het intrekken van de Algemene subsidieverordening en het vaststellen van de Kaderverordening subsidieverstrekking (vastgesteld bij raadsbesluit in maart 2008). De deelsubsidieregeling toeristische activiteiten dient derhalve opnieuw te worden vastgesteld. De wijzigingen t.o.v. de voorgaande deelsubsidieregeling zijn in de toelichting verwoord.
Besluit:
De nieuwe Deelsubsidieregeling toeristische activiteiten voor het jaar 2009 vast te stellen.


4

---- --