Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 27 januari 2009

Kenmerk 015

Amsterdam Hoofdstad van de Smaak 2009

Amsterdam is gekozen tot Hoofdstad van de Smaak 2009. Tijdens dit jaar worden vele activiteiten georganiseerd met als thema `Hoofdstad van de 1001 Smaken'. De vele culturen die Amsterdam rijk is worden door de keuze van dit thema betrokken bij alle festiviteiten. Gedurende dit jaar draait het om het eten van pure, duurzame, regionale en vooral lekkere producten uit Amsterdam en omgeving. In alle stadsdelen organiseren bedrijven, scholen, restaurants, buurtverenigingen en instellingen allerlei activiteiten. Het officiële startsein is vandaag gegeven door wethouder Marijke Vos in het Food Center te Amsterdam.

Wethouder Marijke Vos: `We zijn er trots op om in Amsterdam zoveel verschillende eetculturen en smaken te hebben. Nu we Hoofdstad van de Smaak zijn, gaan we dat flink in de etalage zetten. Ook de onbekende producten, juist uit de directe omgeving van Amsterdam, gaan we promoten. Elke Amsterdammer zou deze gezonde, lekkere en duurzame producten gemakkelijker moeten vinden.'

De titel Hoofdstad van de Smaak past in het lopende actieprogramma `Proeftuin Amsterdam'. Hiermee worden gezonde, lekkere en duurzaam geproduceerde voeding meer bereikbaar gemaakt voor elke Amsterdammer. De producten die gebruikt worden bij Proeftuin Amsterdam worden zo veel mogelijk geoogst in de vruchtbare nabije omgeving van Amsterdam. Dit is een gebied dat zich uitstrekt van De Beemster tot en met het Groene Hart en van de Zaanstreek tot IJmuiden en Abcoude.

Eerste Amsterdamse seizoensmarkt
Op zondag 29 maart organiseert Slow Food Amsterdam in het Amstelpark de eerste seizoensmarkt van het jaar. Later in het voorjaar is er in het park Frankendael, Oost- Watergraafsmeer, het `Eetfeest'. Op deze feestelijke markt bereidt Restaurant De Kas de hapjes uit de biologische keuken.

Van 20-27 september tijdens de Week van de Smaak zijn er diverse activiteiten: er zijn dan Lekkere Winkelstraten, marktfeesten, open dagen op het Food Center, voedseldebatten en proefparkoersen, culinaire routes voor wandelaars en fietsers langs de lekkerste adressen van Amsterdam.

Van 18 tot 26 april vindt in het kader van de provinciale campagne Noordhollandsegrond. `De Zaaiweek van Noord-Holland' plaats. In deze week wordt het biologische en streekproduct gepromoot. In de nieuwe moestuin van zorginstelling Cordaan, Klarenbeek, worden groenten gezaaid. De oogst daarvan is gereed in de Week van de Smaak.

Meer informatie over onder meer de activiteiten is te vinden op www.proeftuin.amsterdam.nl en binnenkort www.amsterdamhoofdstadvandesmaak.nl.

Pb-015



Gemeente Amsterdam