Persbericht
Datum 27 januari 2009
Kenmerk 015
Amsterdam Hoofdstad van de Smaak 2009
Amsterdam is gekozen tot Hoofdstad van de Smaak 2009. Tijdens dit jaar worden
vele activiteiten georganiseerd met als thema `Hoofdstad van de 1001 Smaken'. De
vele culturen die Amsterdam rijk is worden door de keuze van dit thema betrokken
bij alle festiviteiten. Gedurende dit jaar draait het om het eten van pure, duurzame,
regionale en vooral lekkere producten uit Amsterdam en omgeving. In alle
stadsdelen organiseren bedrijven, scholen, restaurants, buurtverenigingen en
instellingen allerlei activiteiten. Het officiële startsein is vandaag gegeven door
wethouder Marijke Vos in het Food Center te Amsterdam.
Wethouder Marijke Vos: `We zijn er trots op om in Amsterdam zoveel verschillende
eetculturen en smaken te hebben. Nu we Hoofdstad van de Smaak zijn, gaan we dat flink
in de etalage zetten. Ook de onbekende producten, juist uit de directe omgeving van
Amsterdam, gaan we promoten. Elke Amsterdammer zou deze gezonde, lekkere en
duurzame producten gemakkelijker moeten vinden.'
De titel Hoofdstad van de Smaak past in het lopende actieprogramma `Proeftuin
Amsterdam'. Hiermee worden gezonde, lekkere en duurzaam geproduceerde voeding
meer bereikbaar gemaakt voor elke Amsterdammer. De producten die gebruikt worden bij
Proeftuin Amsterdam worden zo veel mogelijk geoogst in de vruchtbare nabije omgeving
van Amsterdam. Dit is een gebied dat zich uitstrekt van De Beemster tot en met het
Groene Hart en van de Zaanstreek tot IJmuiden en Abcoude.
Eerste Amsterdamse seizoensmarkt
Op zondag 29 maart organiseert Slow Food Amsterdam in het Amstelpark de eerste
seizoensmarkt van het jaar. Later in het voorjaar is er in het park Frankendael, Oost-
Watergraafsmeer, het `Eetfeest'. Op deze feestelijke markt bereidt Restaurant De Kas de
hapjes uit de biologische keuken.
Van 20-27 september tijdens de Week van de Smaak zijn er diverse activiteiten: er zijn
dan Lekkere Winkelstraten, marktfeesten, open dagen op het Food Center,
voedseldebatten en proefparkoersen, culinaire routes voor wandelaars en fietsers langs de
lekkerste adressen van Amsterdam.
Van 18 tot 26 april vindt in het kader van de provinciale campagne Noordhollandsegrond.
`De Zaaiweek van Noord-Holland' plaats. In deze week wordt het biologische en
streekproduct gepromoot. In de nieuwe moestuin van zorginstelling Cordaan, Klarenbeek,
worden groenten gezaaid. De oogst daarvan is gereed in de Week van de Smaak.
Meer informatie over onder meer de activiteiten is te vinden op
www.proeftuin.amsterdam.nl en binnenkort www.amsterdamhoofdstadvandesmaak.nl.
Pb-015
Gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam