Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 27 januari 2009

Heerde voorkomt schade aan de hei

Om wandelaars en de natuur te beschermen worden deze week houten afrasteringen geplaatst op de heuvels in natuurgebied de Renderklippen in Heerde.

Het komt te vaak voor dat mountainbikers naast de trappen gaan rijden om de heuvels op te komen en af te dalen. Hierdoor ontstaan ongewenste paadjes die door snel stromend regenwater veel te veel grond afvoeren waardoor er geen heide meer groeit.

Onveilig

Maar ook de vele bezoekers van dit prachtige wandelgebied krijgen een onveilig gevoel omdat ze vaker dan ze lief is worden opgeschrikt door de langsrazende fietsers. De firma Steenweg uit Emst is door de gemeente Heerde ingeschakeld om de afrasteringen aan te brengen. Met boomstammen van kastanjehout wordt het nu onmogelijk gemaakt om naast de trappen te fietsen.

De stammen steken nu nog af tegen de omgeving maar worden in de loop der tijd net zo bruin als de omringende bosschage. De gemeente wil met deze maatregelen de ergste overlast tegen gaan maar verwacht dat de mountainbikers zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen en routes kiezen die geschikt voor hen zijn. Want het gebied is in principe niet verboden voor fietsers, ze mogen alleen niet buiten de paden rijden.

Einde persbericht