Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 januari 2009

Vragen van de leden Teeven (VVD) en Kuiken (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Justitie

over het bedreigen van ambulancepersoneel in Uden


1. Kent u de berichten "Ambulancepersoneel slaat op de vlucht" (Algemeen Dagblad 25 januari 2009), "Snelrecht voor belager ambulance" (www.omroepbrabant.nl{1}) en "Toch dagvaarding voor bedreiger van ambulancepersoneel"(Volkskrant{2})?


2. Waarom werd een 31-jarige inwoner van Uden die verdacht wordt van bedreiging van ambulancepersoneel in vrijheid gesteld? Waarom heeft het openbaar ministerie geen voorlopige hechtenis gevorderd gezien de gemaakte afspraken tussen u en het College van Procureurs-generaal?


3. Hoe verhoudt de genoemde invrijheidstelling zich dit tot de landelijke aanpak van geweld tegen hulpverleners in het algemeen en het geweldsprotocol inzake hulpverleners in het bijzonder? Wat is de stand van zaken met betrekking tot de landelijke afspraken over een eenduidige en snelle afhandeling van aangiftes door politie en het Openbaar Ministerie? Was het openbaar ministerie in Den Bosch niet op de hoogte van uw uitgestippelde beleid?


4. Deelt u de mening van het politiekorps Brabant-Noord dat de vrijlating "niet in lijn met de landelijk afgesproken harde aanpak van geweld tegen hulpverleners" (Volkskrant 26-1)? Zo ja, wat gaat u ondernemen om er voor te zorgen dat in het vervolg wel gehandeld wordt volgens die landelijk afgesproken aanpak? Zo nee, waarom niet?


5. Heeft de publiciteit rond deze zaak en/of een gesprek tussen de korpsleiding en de hoofdofficier van Justitie ertoe bijgedragen dat er alsnog een dagvaarding is uitgegaan voor een snelrechtzitting?


6. Bent u van mening dat er met het dagvaarden van de 31-jarige verdachte op 26 januari voor een zitting op 30 januari, dus respectievelijk twee en vijf dagen na het feit, voldoende sprake is van lik-op-stuk beleid? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

{1} http://www.omroepbrabant.nl/?news/112532562/Belager+ambulance+alsnog+voor+rechter.aspx {1} http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1138419.ece/Toch_dagvaarding_voor_bedreiger_van_ambulancepersoneel

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} http://www.omroepbrabant.nl/?news/112532562/Belager+ambulance+alsnog+voor+rechter.aspx {2} http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1138419.ece/Toch_dagvaarding_voor_bedreiger_van_ambulancepersoneel