D66

Begrotingsregels handhaven

27 januari 2009

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya vindt dat de regering de begrotingsregels moet handhaven. ''Een pakket aan steunmaatregelen mag niet ten koste gaan van de begrotingsregels. De staatschuld zal onverantwoord toenemen.'' Zij wijst er ook op dat het onacceptabel is om volgende generaties de hoge rekening te presenteren.

'Generatie-neutraal'

Opvallend is de positie van het CDA. De Christen Democraten maken zich, naar eigen zeggen, sterk om beleid te voeren waarin rekening wordt gehouden met de volgende generaties. Vandaag heeft het CDA het voorstel van Koser Kaya voor bescherming van de begrotingsregels niet gesteund. Koser Kaya: ''Het is jammer dat het CDA hun generatie-neutrale 'ambities' niet omzet in daden.''

'Rust en Vertrouwen'

Nu de groei tegenvalt en de economie zelfs krimpt, dreigt het kabinet de regels los te laten en het begrotingstekort buitensporig te laten oplopen. D66 pleit ervoor dat de vastgestelde regels niet moeten worden vergeten. Tevens realiseert D66 dat de economische neergang dieper is dan normaal. Echter, het is van belang dat Nederland kalm blijft en dat er vertrouwen moet zijn in de kracht van de Nederlandse economie en haar goede uitgangspositie.