Onderwijsbond CNV

27 januari 2009

Van Bijsterveldt: 'Bij crisis ook inzetten op onderwijs'

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs

Als we sterker uit de economische crisis willen komen, dan zullen we, naast andere maatregelen, moeten inzetten op onderwijs. Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dinsdag in Utrecht gezegd bij de opening van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT).

Daarom is, aldus de bewindsvrouw, de kwaliteit van het onderwijs meer dan ooit onderwerp van debat. Het tekort aan goed opgeleid personeel in Nederland is sinds de jaren zeventig niet zo groot geweest als nu, meent Van Bijsterveldt.

De staatssecretaris toonde zich verheugd dat de sociale partners in alle onderwijssectoren afspraken hebben gemaakt over de aanpak van het lerarentekort. Het kabinet heeft ruim een miljard euro geïnvesteerd in het plan om leraren beter op te leiden en meer ontwikkelingskansen te geven.

Met computers in de klas denkt Van Bijsterveldt de vernieuwing in het onderwijs te stimuleren. "Met ICT wordt het onderwijs aantrekkelijk en aansprekend voor de 'homo zappiens' (jongeren die in het informatietijdperk opgroeien), doordat je de stof kunt aanbieden op een manier die past bij de belevingswereld van deze kinderen.'

Tevens denkt de staatssecretaris met ICT wat zij noemt de 'kleine kwaliteit' op scholen te verbeteren. 'In het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs (mijn portefeuilles) kan nog altijd een grote slag gemaakt worden als het gaat om verzuimregistratie, het regelen van medezeggenschap, het maken van roosters.'

Volgens Van Bijsterveldt kan ICT ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen het lerarentekort. 'Daarbij bedoel ik niet de vervanging van de leraar. Een echte leraar voor de klas is onvervangbaar, maar we kunnen wel nadenken hoe we het onderwijsproces onder meer met ICT-middelen zó kunnen inrichten, dat leraren meer ontlast worden.'

De staatssecretaris noemde de tentoonstelling, die tot en met zaterdag wordt gehouden, de nieuwjaarsduik voor het onderwijs. De NOT is het grootste jaarlijkse onderwijsevenement in Nederland. Honderden leveranciers en instellingen prijzen tijdens de vakbeurs hun producten en diensten aan. Er worden ongeveer 70.000 leraren en andere betrokkenen uit het onderwijs verwacht.

Morgen bezoekt minister Plasterk de NOT. Omstreeks 14.00 uur zal hij de stand van CNV Onderwijs bezoeken en zal voorzitter Michel Rog hem het eerste exemplaar van het Werkdrukkwartet aanbieden.

(Hal 8 - Stand D074)

---