Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vandalisme 'vredesbetoging' kost 151.036 euro (27/01/09)

Zondag 11 januari 2009 vond een betoging plaats tegen de oorlog in Gaza. Na de betoging vonden enkele honderden meestal jonge allochtone amokmakers - het nodig om de boel kort en klein te slaan. Zo werd een aantal gebouwen van de Vlaamse Overheid geviseerd. Onder andere het Graaf De Ferrarisgebouw en het Boudewijngebouw werden zwaar toegetakeld.

Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker ondervroeg Vlaams minister-president Kris Peeters vandaag over de geleden schade voor de Vlaamse overheid. En die was niet min. In totaal werden in beide gebouwen samen een 50-tal grote glazen ramen, 2 draaideuren en 2 tafels ingegooid en ingestampt. Daarnaast werd er brand gesticht in de bibliotheek van het Boudewijngebouw alsook in de opslagruimte. In totaal is er voor meer dan 150.000 euro schade opgemeten. En dit enkel voor de Vlaamse overheidsgebouwen, laten we immers niet vergeten dat het gebouw van de (federale) Dienst Vreemdelingenzaken het ergst van al getroffen werd. De herstellingen zullen vermoedelijk gerealiseerd worden tegen eind februari.

Minister-president Peeters kondigde aan dat alles in het werk gesteld zal worden om de schade te verhalen op de daders. Hij vermeldt er echter onmiddellijk bij dat we voldoende realistisch zijn om te beseffen dat die kans zeer klein zal zijn.

Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker kan geen enkel begrip opbrengen voor deze incidenten en vraagt zich af of de stad Brussel en de organisatoren niet meer preventieve inspanningen hadden kunnen leveren om dit te voorkomen. Op basis van eerdere betogingen in Antwerpen en Brussel kon men perfect voorspellen welke risicogroepen met andere doelstellingen deelnamen aan deze vredesbetoging.

Auteur:
Mark Demesmaeker
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be