Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Corporaties sluiten deal met Belastingdienst

27 januari 2009

Een onderhandelingsteam van Aedes-leden en -medewerkers heeft overeenstemming bereikt met de Belastingdienst over een standaardovereenkomst die ingaat op onderdelen van de integrale vennootschapsbelasting. De zogeheten tweede vaststellingsovereenkomst (VSO2) betreft onder meer de openingsbalans, projectontwikkelingen en tussenvormen. De ledenraad van Aedes is tevreden met het resultaat en legt het met een positief advies voor aan de achterban.

Zonder de VSO zouden de ruim 500 corporaties steeds afzonderlijk bij de Belastingdienst moeten aankloppen met vragen over de interpretatie en toepassing van de regeling voor hun individuele situatie.

Tijdens de onderhandelingen met de Belastingdienst is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de afspraken uit de eerste vaststellingsovereenkomst. Het grootste verschil tussen de twee overeenkomsten is dat VSO1 ingaat op partiële vennootschapsbelasting en dat VSO2 tot stand gekomen is in het kader van de door de minister van Financiën opgelegde integrale vennootschapsbelasting.

Ook mede-onderhandelaar en corporatiedirecteur Johan Krul is content met de uitkomst van VSO2: `Binnen bestaande wet- en regelgeving is de positie van corporaties als maatschappelijk ondernemer tot zijn recht gekomen en zijn de belangen van corporaties in alle landsdelen evenwichtig meegenomen.'

Corporaties kunnen de overeenkomst tot 30 april ondertekenen. Voor corporaties die de overeenkomst niet tekenen, gelden de afspraken niet. Zij moeten zelf afspraken maken met de Belastingdienst.