Technische Universiteit Eindhoven

TU/e wereldwijd nummer 1 in onderzoek met industrie

Geplaatst: 27 januari, 2009

De TU Eindhoven creëert van de 350 best presterende research universiteiten ter wereld relatief de grootste wetenschappelijke output in samenwerking met de industrie. In een ranking, opgesteld door het Leidse Center for Science and Technology Studies (CWTS), staat de TU/e met een score van 10,5 procent van de publicaties bovenaan.

Foto: Bart van Overbeeke.

De TU/e is 'vanzelfsprekend trots en blij' met de positie aan de top van de lijst, laat bestuurswoordvoerder Peter van Dam weten. "Deze positie bevestigt de unieke, hechte R&D-samenwerking tussen de TU/e en de high-techindustrie in Brainport Eindhoven en de rest van Nederland."

Vooral in de gebieden elektrotechniek, natuurkunde en chemische technologie heeft de TU/e een opmerkelijk sterke samenwerking met het bedrijfsleven. Van de wetenschappelijke publicaties op gebied van elektrotechniek komt meer dan een kwart tot stand in samenwerking met ondernemingen. Voor natuurkunde is dat 14,7 procent en voor chemische technologie 13,7 procent.

Het onderzoek van het CWTS, gedaan door Robert Thijsen, Thed van Leeuwen en Erik van Wijk, is volgens de onderzoekers de eerste keer dat bekeken wordt welke universiteiten het meeste bijdragen aan de wetenschappelijke kennis van bedrijven. Ze namen voor hun onderzoek data uit het Web of Science voor de jaren 2002 tot en met 2006 onder de loep, en bekeken voor alle publicaties wie erbij betrokken waren en welke partijen. Web of Science verzamelt de wetenschappelijk publicaties van zo'n 14.000 wetenschappelijke tijdschriften.

Op plaatsen twee tot en met vier in de ranking, die vandaag is gepubliceerd, staan drie universiteiten uit Japan. De TU Delft staat op plaats vijf, met een percentage van 8,3 procent. Daarmee komt de Delftse universiteit in de lijst van Europese ranglijsten op plaats twee. De Technical University of Denmark, een partneruniversiteit van de TU/e, staat op plek drie in de Europese lijst.

Het onderzoeksverslag is bij het CWTS te downloaden.