Ministerie van Buitenlandse Zaken

Europa breidt sanctielijst tegen regime Zimbabwe fors uit

27 jan 2009 | De Europese Unie heeft de lijst uitgebreid van bedrijven en personen waartegen sancties van kracht zijn omdat ze het regime van de Zimbabwaanse president Mugabe ondersteunen.

Dit betekent onder meer dat de Europese tegoeden worden bevroren van de diamantbedrijven, mijnbouwondernemingen en handelshuizen waarvan Mugabe en zijn aanhang zich bedienen om zich te verrijken ten koste van de Zimbabwaanse bevolking.

"Het geweld tegen de bevolking in Zimbabwe blijft ons grote zorgen baren," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Nederland had binnen de EU sterk aangedrongen op het opvoeren van de druk op het regime.

Minister Verhagen besprak de situatie in Zimbabwe vandaag met Peter Hermes, een van de naaste adviseurs van de Zimbabwaanse oppositieleider Tsvangirai. Verhagen vindt het teleurstellend dat Mugabe blijft weigeren enige concessie te doen aan zijn machtspositie. "De enige duurzame oplossing van de crisis is de vorming van een regering die recht doet aan de uitslag van de verkiezingen van eind maart 2008."

Op verzoek van Nederland doet de Europese Commissie onderzoek naar de illegale diamantenhandel in Zimbabwe. De EU wil graag via het Kimberley Process actie ondernemen tegen Zimbabwe. Het Kimberley Process is een initiatief van overheden, de internationale diamant-industrie en maatschappelijke organisaties tegen de handel in bloeddiamanten waarmee dictators en krijgsheren het geweld tegen de eigen bevolking financieren.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

vlag van Zimbabwe
Zie ook

* Algemene informatie over Zimbabwe

* Website over het Kimberly Process (En) Externe link