Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 27 januari 2009

GroenLinks: 'Bouw woningen in lege kantoren'

In Amersfoort staan zestien voetbalvelden aan kantoorvloer leeg. Als die ruimte wordt omgebouwd, is dat genoeg voor zeker duizend woningen. GroenLinks vindt de enorme leegstand asociaal en slecht voor de stad. De gemeente moet in actie komen om de ombouw van lege kantoren naar woningen te stimuleren.

Steven van Rheenen, buitengewoon raadslid van GroenLinks, ergert zich mateloos aan de enorme borden 'te huur' en 'te koop': "Niet vanwege die borden zelf, maar vanwege de leegstand. Dat is al jaren zo. En het blijft voorlopig ook zo. Zeker met de kredietcrisis in het achterhoofd", zegt hij. De lege kantoren steken schril af tegen de moeite die de gemeente heeft om ruimte te vinden voor de bouw van voldoende woningen. Van Rheenen: "Het is te gek voor woorden dat we open ruimte opofferen voor woningbouw, terwijl we honderden woningen kunnen realiseren in gebouwen die er allang staan."

De leegstand in kantoren is structureel; niet alleen in Amersfoort, maar in heel Nederland. De TU Delft heeft berekend dat gemiddeld dertig procent van alle kantoorgebouwen in principe geschikt is voor woonruimte: technisch en qua ligging. Ombouw spaart ruimte en geld en scheelt enorm veel bouwmateriaal. Heel veel projecten in Nederland laten zien dat omgebouwde kantoren bovendien aantrekkelijk zijn voor specifieke doelgroepen, zoals starters, studenten, senioren en mensen die eens wat anders willen. Van Rheenen: "In allerlei steden zijn prachtige projecten gerealiseerd. Overal kan het. Dus waarom zou het in Amersfoort niet kunnen?"

GroenLinks wil dat de gemeente in actie komt. Zij moet proberen beleggers en vastgoedbedrijven in beweging te brengen. Als er belemmeringen zijn in bestemmingsplannen, moet de gemeente die wegnemen. Verder moet de gemeente de boer op om kennis te verspreiden en om mensen enthousiast voor dit idee te maken. GroenLinks heeft een initiatiefvoorstel ingediend en heeft andere partijen in de Raad opgeroepen om dat voorstel te steunen. Van Rheenen: 'De gemeente heeft niet alle touwtjes in handen, maar zij is wel de regisseur van onze mooie stad. Ik wil daarom de druk opvoeren. De gemeente moet haar uiterste best doen om de ombouw van lege kantoren op alle fronten te bevorderen.'