Ingezonden persbericht

Den Haag, 8 juli '08

Johan Wagenaar Prijs 2008 toegekend aan Louis Andriessen

Meester-componist Louis Andriessen zal op 28 januari 2009 uit handen van Jetta Klijnsma, de Haagse wethouder van Cultuur & Financiën, de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs ontvangen. De Johan Wagenaar Prijs wordt eens per vier jaar toegekend door de Johan Wagenaar Stichting, een organisatie opgericht in 1947 voor het stimuleren van nieuwe muziek. Een vakjury, bestaande uit Winnie Sorgdrager, Anthony Fiumara, Arnold Marinissen, Elmer Schönberger en Cees van Zeeland, verkoos Louis Andriessen unaniem tot meest geschikte kandidaat voor de Johan Wagenaar Prijs van 2008. De prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 15.000,- en de opvoering van een werk naar keuze.

Louis Andriessen
Louis Andriessen wordt vaak beschouwd als de meest invloedrijke Nederlandse componist van zijn generatie. Al sinds de jaren zestig timmert hij aan de weg in Nederland. Aanvankelijk als luis in de pels van de gevestigde orde, later steeds meer deel uitmakend van die gevestigde orde, maar nog wel altijd kritisch en zoekend naar nieuwe wegen. Temidden van zijn tijdgenoten heeft hij als geen ander gezocht naar alternatieven in de uitvoeringspraktijk. Dat hij daarbij de orkestcultuur grotendeels links liet liggen is een van de belangrijkste oorzaken geweest van de enorme ontwikkeling van de ensemblecultuur in Nederland. Voor elke compositie stelt hij een geëigend ensemble samen, steeds zoekt hij een specifieke invalshoek. Zo wordt elk werk een statement, waarbij ook buitenmuzikale onderwerpen in de muziek worden opgenomen, die daarin hun optimale zeggingskracht vinden.

Johan Wagenaar Stichting
De Johan Wagenaar Stichting is opgericht door de Gemeente Den Haag in 1947, en heeft als voornaamste streven het stimuleren en promoten van nieuwe en hedendaagse muziek. De Johan Wagenaar Stichting reikt de gemeentelijke muziekprijzen uit.

De stichting is ook de drijvende kracht achter Dag in de Branding, een festivalplatform dat vier maal per jaar in Den Haag plaatsvindt. De Johan Wagenaar Stichting beloont de nieuwe inzichten binnen de nieuwe muziek met meerdere compositieprijzen, waarvan de Johan Wagenaar Prijs de meest bekende is. Deze prijs, die eens per vier jaar wordt uitgereikt, wordt toegekend ter bekroning van een geheel oeuvre en is daarmee uniek in Nederland. De prijsuitreiking op 28 januari 2009 zal plaatsvinden in Theater Zwembad De Regentes in Den Haag.

'Dubbelspoor'

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking neemt de Johan Wagenaar Stichting in samenwerking met de Stichting Beppie Blankert Dansconcerten, het Grand Theatre Groningen en het Holland Dance Festival het initiatief tot een unieke remake van de dansproductie Dubbelspoor.

Dubbelspoor ging in 1986 in première en choreografe Beppie Blankert danste toen zelf een van de twee vrouwelijke hoofdrollen. In 1999 maakte zij een remake van deze productie met een hoofdrol voor twee mannelijke dansers. Deze versie was onder meer te zien op het Holland Dance Festival. Dit jaar besloot Blankert het stuk wederom onder handen te nemen, met dit keer een hoofdrol voor een man en een vrouw.

Het is veelzeggend dat Louis Andriessen, gevraagd naar wat hij bij deze bijzondere gelegenheid graag zou willen laten uitvoeren, onmiddellijk de productie Dubbelspoor noemde. Dubbelspoor ligt Andriessen zeer na aan het hart en hij koos uit zijn omvangrijke oeuvre juist dit werk uit om zijn oeuvreprijs kracht bij te zetten.

Voorstellingen

De voorstellingen van Dubbelspoor vinden plaats in Theater Zwembad De Regentes, Weimarstraat 63 in Den Haag.

dinsdag 27 januari try-out

woensdag 28 januari besloten première + uitreiking Johan Wagenaar Prijs

voorstellingen:
donderdag 29 januari

vrijdag 30 januari

zaterdag 31 januari

zondag 1 februari

Meer informatie vindt u op www.dagindebranding.nl/dubbelspoor



Ingezonden persbericht