Gemeente Overbetuwe


Buurtbemiddeling Overbetuwe nu ook op internet

---

Inwoners van Overbetuwe kunnen nu ook buurtbemiddeling vinden op het internet. Via www.buurtbemiddelingoverbetuwe.nl kunt u vinden hoe het project werkt en hoe u zich kunt aanmelden. Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder leiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Sinds 1 september 2008 werken de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard samen in dit project.

Buren of wijkbewoners met een conflict of een probleem kunnen dat bij Buurtbemiddeling melden, al of niet op verwijzing door instanties zoals gemeente, politie of woningstichtingen. De buurtbemiddelaars hebben allemaal de basistraining gevolgd. Zij luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Want het is de bedoeling dat de ruziënde partijen zelf hun conflict oplossen. Voorwaarde is dat de mensen vrijwillig deelnemen aan de bemiddeling.

Cijfers

De 15 vrijwilligere buurtbemiddelaars hebben van september tot en met december 2008 in totaal 25 bemiddelingsverzoeken gehad. Daarvan zijn er negen opgelost. Voor negen andere zaken kon geen oplossing gevonden worden omdat één van de, of beide, buren niet wilde(n) meewerken. Van de overige zeven zaken, lopen er nog twee en zijn er vijf niet geschikt voor het project of terugverwezen.

De aard van de problemen waarover er onenigheid bestaat, kan uiteen lopen. Geluidsoverlast is wel een belangrijke reden van overlast.
 Aard van de ruzie/overlast/klacht 2008


Geluid muziek           4
Geluid volwassenen/kind 1
Geluid dieren           6
Geluid audio/video      1
Geluid overig           2
Tuin/grondverschil      2
Kinderen (geen geluid)  1
Dieren (geen geluid)    1
Bedreiging              3
Rommel                  1
Parkeerproblemen        2
overig                  1
Heeft u nog vragen of wilt u buurtbemiddeling inschakelen, neem dan contact op met de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout. Zij is op maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bereikbaar op nummer 024-3232751. U kunt ook mailen: buurtbemiddeling@nim.nl. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug. De site www.buurtbemiddelingoverbetuwe.nl biedt informatie over het project buurtbemiddeling. U kunt lezen wat de werkwijze is of de folder downloaden. Ook is het mogelijk om een kort filmpje te bekijken waarop de stappen van buurtbemiddeling duidelijk uitgelegd worden. De site www.buurtbemiddelingoverbetuwe.nl biedt informatie over het project buurtbemiddeling. U kunt lezen wat de werkwijze is of de folder downloaden. Ook is het mogelijk om een kort filmpje te bekijken waarop de stappen van buurtbemiddeling duidelijk uitgelegd worden.