Ingezonden persbericht

Tunin.FM lanceert iCarRadio op iPhone

eerste iPhone-autoradio dankzij Nederlandse innovatie
in samenwerking met Fraunhofer Instituut

Enschede / Hilversum, 27 januari 2009

Dankzij de nieuwste mobiele radio-applicatie voor de iPhone, Tunin.FM iCarRadio, is het vanaf nu mogelijk om via elk soort netwerk en overal te luisteren naar honderden digitale radiokanalen in uitstekende kwaliteit. Uniek is dat gebruik wordt gemaakt van geavanceerde audio compressiemethoden die tot nu toe niet mogelijk waren op de iPhone. Dit optimaliseert de dienst voor ondersteuning van de gangbare, smalbandige GPRS netwerken. Zelfs op de eerste generatie iPhone, die geen 3G/UMTS ondersteunt, blijft de geluidskwaliteit optimaal.

Tunin.FM iCarRadio is wereldwijd de eerste en enige mobiele internetradio-ontvanger voor de iPhone die speciaal is afgestemd voor gebruik onderweg waardoor een groot publiek bereikt kan worden in de auto, in de bus, op de fiets en in de trein.

Tot nu toe was draadloos internet via Wi-Fi en soms 3G/UMTS de enige manier om radio in stabiele, goede kwaliteit te beluisteren. Daardoor bleef ontvangst beperkt tot bijvoorbeeld thuis of op het werk. Dankzij Tunin.FM iCarRadio kan elke iPhone-gebruiker nu overal en altijd naar uitstekend klinkende digitale stereo-audio luisteren. Met behulp van geavanceerde compressietechnologie kan dit zelfs op zeer lage bandbreedtes.

Tunin.FM iCarRadio is ontwikkeld door Mobilaria, het mobiele technologiebedrijf uit Enschede. Voor deze noviteit op de iPhone en de hierin verwerkte geavanceerde audio- compressie werkt Mobilaria samen met het Duitse Fraunhofer Instituut dat diens nieuwe HE-AAC v2 geluidscodec beschikbaar stelt. HE-AAC v2 op de iPhone is een wereldprimeur die eerder deze maand door Fraunhofer op de CES 2009 elektronicabeurs in Las Vegas gepresenteerd is. Bestaande radioapplicaties maken simpelweg gebruik van de interne MP3-decoder die Apple standaard meelevert in de iPhone. Tunin.FM iCarRadio is de eerste en enige radiospeler ter wereld die het gehele zenderaanbod met HE-AAC v2 heeft uitgerust. Hierdoor zijn ruim 400 zenders in goede kwaliteit onderweg te beluisteren.

Erik de Zwart, mediaondernemer en aandeelhouder in Mobilaria: "Met Tunin.FM iCarRadio hebben we een echte wereldprimeur in handen. Nooit eerder was het luisteren naar honderden internetradiostations op de iPhone zó makkelijk en was de geluidskwaliteit zó goed!".

De Tunin.FM iCarRadio-applicatie voor de iPhone is verkrijgbaar in de Apple App Store, de mobiele downloadshop van de iPhone.
Meer informatie over de Tunin.FM iCarRadio player op de iPhone is beschikbaar op de website tunin.fm en uiteraard ook via de iPhone, eveneens op tunin.fm.

Tevens stelt Mobilaria de ontwikkelde applicatie ter beschikking aan contentaanbieders, zoals omroepen,
reclamebureaus, adverteerders en andere ontwikkelaars die met deze innovatieve technologie een nieuw publiek willen bereiken.

Over Mobilaria B.V.
Mobilaria levert digitale radio- en on demand muziekdiensten via mobiel internet op mobiele telefoons en PDA's. Onderscheidende factoren zijn o.a. mobiele interactieve diensten (bijvoorbeeld live interactie met de studio, advertenties etc.) en met name een zeer zuinig dataverbruik, met minimale bandbreedtes tot zelfs slechts 24 kbit/sec. Momenteel zijn met de mobiele portal en software onder de merknaam Tunin.FM honderden digitale radiostations uit de hele wereld te ontvangen via alle mobiele netwerken waar gewone netwerkdekking is: 3G/UMTS is niet vereist, GPRS (2,5G)-dekking is voldoende. Inmiddels ontwikkelt Mobilaria ook applicaties voor de iPhone, zoals iClockRadio en de eerdergenoemde Tunin.FM-applicatie. Mobilaria B.V. is opgericht door directeur/aandeelhouder Wanjo Temkov. Mede-vennoten zijn Erik de Zwart, Harreld Kuiper en Dennis Kokkelink. Mobilaria heeft vestigingen in Enschede en Hilversum.

Websites: www.mobilaria.nl en www.tunin.fm

Over Fraunhofer IIS
Het Fraunhofer Instituut voor geïntegreerde schakelingen (Fraunhofer IIS) te Erlangen, Duitsland is opgericht in 1985 en heeft momentel 585 medewerkers. Het is het grootste instituut in de Fraunhofer Gesellschaft wat betreft aantal personeelsleden en omzet. Fraunhofer IIS heeft wereldwijde erkenning gekregen als uitvinder van mp3 en mede-uitvinder van de MPEG AAC-audiocoderingsstandaard.

Het instituut biedt technologielicenties en onderzoeksdiensten op contractbasis. De onderzoeksterreinen zijn: audio en video broncodering, real time multimediasystemen, digitale omroep en digitale bioscoopsystemen, geïntegreerde schakelingen en sensorsystemen, ontwerpautomatisering, draadloze, bedrade en optische netwerken, lokalisatie en navigatie, beeldbewerking, nanofocus röntgentechnologie, hogesnelheidscamera's, medische technologie alsmede ICT-oplossingen voor de transport- en logistieksector. Het budget van EUR 72 miljoen wordt hoofdzakelijk gefinancierd door opdrachten van de industrie- en dienstensector en van publieke instellingen. Minder dan 25 procent wordt gesubsidieerd door de Duitse bondsregering en deelstaten.

()

Meer informatie over HE-AAC software implementaties op www.iis.fraunhofer.de/amm.

Noot voor de redactie,