Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-

De Leidsepleintheaters presenteren

WEERWOORD

FRICTIE
5 jaar WEERWOORDFESTIVAL AMSTERDAM
28 januari tot en met 1 februari 2009

5 jaar WEERWOORDFESTIVAL

De eerste editie van het Weerwoordfestival opende met de amantpremière van '06/05' van Theo van Gogh en besloot met een video waarop van Gogh W. F. Hermans interviewde over het belang en de status van polemiek. Dat wordt de bloedlijn van het festival. "Frictie of non-frictie, daar gaat het om!" sprak Frank Westerman bij de aanvaarding van De Gouden Uil.

Op uitnodiging van het Weerwoordfestival schrijven en brengen dichters en denkers, auteurs en filosofen hun schurend en polemisch weerwoord aan de wereld. Schrijvers reflecteren op de actualiteit of diepen eigen thema's uit. Reeds bevestigd: Tessa de Loo & Amanda Kluveld (tijdens de Avond van het Weerwoord), Michel Houellebecq, Jeroen Brouwers, Ilja Leonard Pfeijffer, Joost Zwagerman (tijdens het ultieme Weerwoord). Lijst nog niet compleet.

Het thema van Gedichtendag 2009 is 'Dichter des vaderlands'. We vertalen dat letterlijk door de dichters op de longlist uit te nodigen om 'het weerwoord van de dichter' te schrijven. Hoe reageert de dichter op het jaar 2008, op de stand van het land, op de gebeurtenissen in de wereld? Dichters die een speciaal weerwoordgedicht zullen schrijven en brengen: Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Ilja Leonard Pfeijffer, Ingmar Heytze, Pepijn Lanen (Jeugd van Tegenwoordig), Maria van Daalen, Tsead Bruinja, Robert Anker, F. Starik, Ruben van Gogh, Maarten Inghels.

Gedichtenbal - poëzie en de stad - Paradiso - 28 jan 08 De Stad en de Poëzie - dat is het thema van Gedichtenbal. Remco Campert leest zijn mooiste gedichten over de stad. De nieuwe Stadsdichter van Amsterdam wordt bekend gemaakt. Theo Nijland zingt stadsgedichten van de betreurde Adriaan Jaeggi. Luk de Vos (Gorki, B) zingt stadsgedichten van de afscheidnemende Robert Anker. Pepijn Lanen brengt het weerwoord van de Jeugd van Tegenwoordig.

Wordt vervolgd: de Stadsdichter van Amsterdam
De ambitie om van het stadsdichterschap van Amsterdam een echt literair project te geven met een veel grotere zichtbaarheid kreeg gestalte in de vorm van stadsdichter Robert Anker. Alle gedichten worden gepubliceerd in Het Parool. Een van de gedichten prijkt op de muur van de OBA. Het openingsgedicht werd verspreid via duizenden e-mails. Op het Gedichtenbal zal de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam haar/zijn eerste gedicht voorlezen.

Wordt vervolgd: Weerwoordradio - gratis in Bellevue Net als vorig jaar is WEERWOORD ook te beluisteren op uw radio. Ditmaal in samenwerking met Amsterdam FM en Salto. Woensdag 28 t/m zaterdag 31 januari vinden de opnames plaats van 17.00 tot 19.00 uur. Met van 17.00 uur tot 18.00 uur: één uur - één schrijver. Wat heeft de schrijver met de wereld? Welke historische gebeurtenissen waren van invloed op zijn leven en werk? Waarvan ligt de schrijver wakker? En van 18.00 tot 19.00 uur: interviews met schrijvers en uitgevers - de nieuwste boeken.

Gedichtendag
De omgeving van het Leidseplein verandert in een tijdelijke poëtische zone: een openluchtsalon waarin de mooie jongens en meisjes van Stichting Nieuwe Helden u de mooiste weerwoordgedichten in uw oor fluisteren. En verder: een massale postkaartactie met Weerwoordgedichten.

In Poetracks wordt ieder jaar een gedicht van een literair zwaargewicht door muzikanten tot popsong bewerkt. Na de gedichten van Gerard Reve, Harry Mulisch en W.F. Hermans is het nu de tijd voor Nu nog, het prachtige, lange liefdesgedicht van Hugo Claus. En ook geheel exclusief: het Weerwoord van Claus dat hij ooit in Krasnapolsky voorlas.

Dijkshoorns Weerwoord live
Dichter en schrijver Nico Dijkshoorn (alias P. Kouwes), onder andere bekend als columnist van de Volkskrant en als de huisdichter van De wereld Draait Door en Giel Beelen, zoekt zijn lezers het liefst op en schrijft zijn gedichten bij voorkeur ter plekke. In de grote zaal van Paradiso, komt Dijkshoorn met zijn definitieve weerwoord. Een avond lang keiharde bluesfunkcore doorsneden met gedichten en verhalen. Hij wordt daarbij bijgestaan door diverse mystery guests.

La Possibilité dune Ile / possibility of an island. Houellebecq verfilmde zijn laatste boek 'de onmogelijkheid van een eiland'. Een filosofische sciencefiction parabel over het eeuwige leven. Even controversieel als het boek zelf. De film is drie dagen achter elkaar te zien in de Melkweg-bioscoop.

De avond van het weerwoord - Bellevue
Een avond voor Vrouwen met Meningen. Polemiek lijkt een mannenzaak. Vanavond bewijzen de vrouwen het tegendeel: Tessa de Loo & Amanda Kluveld trekken van leer.

Istvan Hitzelberger zingt Bart Moeyaert en Charlotte Mutsaers. Een intiem literair liedjesprogramma met teksten die hun bestaansrecht al bewezen hebben, op nieuwe muziek die er mag zijn. Istvan Hitzelberger is acteur, theatermaker en componist.

Double Talk
In 1982 openbaarde de film 'Wild Style' graffiti, breakdance en rap uit de Bronx aan de rest van de wereld. Middels een ongekunstelde collage maakte de wereld kennis met nieuwe fenomenen, die aan miljoenen appelleerden. Deze film is de kern van de programmering van Double Talk met Fab 5 Freddy, Busy Bee, en veel meer.

Inktvingers
Van kontkrabbende augurkenmonsters, safari-trams tot de beste melkdrinker ter wereld. Bij het project INKTVINGERS bedenken Amsterdamse kinderen zélf scenario's voor een jeugdvoorstelling in Paradiso.

Het ultieme Weerwoord?
Programma in de Melkweg met de scherpste analyses, de vurigste pleidooien, de meest hartverscheurende berichten aan de wereld. Op uitnodiging van het Weerwoordfestival schrijven en brengen dichters en denkers, auteurs en filosofen hun weerwoord aan de wereld. In een reeks lezingen komen de thema's van 2008 aan bod of diepen de schrijvers hun eigen thema's en obsessies uit.

Kijk vanaf half december voor het volledige programma van WEERWOORD 2009, inclusief alle aanvangstijden, toegangsprijzen en locaties, op www.weerwoordfestival.nl

WOENSDAG 28 JANUARI 2009
Bellevue - 17.00 uur - Weerwoordradio i.s.m. Amsterdam FM en Salto - gratis - ook 29, 30 en 31 januari 17.00 uur
Paradiso - 20.00 uur - Gedichtenbal.
Bellevue - 22.30 uur - Gedichtenbal - de afterparty

DONDERDAG 29 JANUARI 2009
Melkweg - 20.00 uur - Poetracks
Paradiso - 20.30 uur - Dijkhoorns Weerwoord live
Bellevue - 20.30 uur - De Avond van het Weerwoord

VRIJDAG 30 JANUARI 2009
Fusion - 19.00 uur - de aanloop naar Double Talk
Melkweg Cinema - 19.00 uur - La possibilité d'une ile/Possibility of an island (Engels ondertiteld) - ook 31 januari 19.00 uur en 1 februari 15.00 uur. Bellevue - 20.30 uur - Datumloze dagen door Theatergroep Het Vervolg i.s.m. Theater aan het Vrijthof - ook 31 januari 20.30 uur en 1 februari 15.00 uur. De Balie Cinema- 20.30 uur - Weerwoord Cinema - ook 31 januari 20.30 uur. Bellevue - 22.15 uur - Liedjes voor Gelukkige Mensen door Istvan Hitzelberger - ook zaterdag 31 januari 22.15 uur.

ZATERDAG 31 JANUARI 2009
Paradiso - 20.00 uur - Double Talk

ZONDAG 1 FEBRUARI 2009
Paradiso - 13.00 uur- Inktvingers
Melkweg - Het Ultieme Weerwoord.
BALIE i.s.m. SLAA - 20.00 uur- Programma rond José Eduardo Agualusa.

Weerwoord: wederantwoord, tegenbescheid, antwoord, bescheid, wederwoord, repliek, reply, answer, response, replication, replique, résponse, Erwiderung, Entgegenung, Gegenrede, Stickwort, replica, svara, vara, réplica.


Noot voor redacties